El sector públic va realitzar 88.600 noves contractacions el 2017 i d'elles dues de cada tres, en concret el 67,5%, eren temporals, la qual cosa va impulsar la taxa de temporalitat del sector des del 22,8% de 2016 al 24,1% en finalitzar l'exercici passat. Així ho reflecteix Comissions Obreres (CCOO) en un informe sobre el sector públic, en el qual denuncia la precarietat de la feina en els serveis públics i les conseqüències d'aquesta sobre la salut de les plantilles.

CCOO denuncia el biaix de gènere

El sindicat assenyala que les taxes de temporalitat entre les dones es mantenen gairebé deu punts per sobre dels homes (28,4% davant 18,6%), la qual cosa porta l'organització sindical a afirmar que "la precarietat al sector públic té també un biaix de gènere". "La precarització del sector públic ha estat una constant des del desencadenament de la crisi de 2008 i s'intensifica a partir de l'any 2011, quan la pèrdua d'ocupació pública es fa més evident", apunta CCOO.

Aquesta situació, argumenta, ha incidit directament sobre la salut dels treballadors en augmentar exponencialment la càrrega de treball. Així, el percentatge de sobreesforços en relació amb el total d'accidents en jornada de treball amb baixa va passar del 28,4% l'any 2000 al 38,9% el 2015. L'activitat on es registren més sobreesforços és l'Administració Pública, i el tercer lloc l'ocupen les activitats sanitàries.

L'envelliment de la plantilla, un altre handicap

A la temporalitat, la pèrdua d'ocupació i les conseqüències sobre la salut dels treballadors que aquesta ha tingut se suma a més l'envelliment de les plantilles en les Administracions Públiques. El 42,3% de les treballadors d'aquest sector tenen més de 50 anys, en contrast amb els menors de 30 anys, que només representen el 6,3% dels ocupats del sector públic.

"Amb una ocupació pública caracteritzada per l'envelliment i la temporalitat de les plantilles i la pèrdua tan elevada de recursos, la salut laboral s'ha convertit en una mera declaració d'intencions. És una víctima més de la crisi i de les polítiques d'austeritat del Govern", denuncia l'informe, realitzat per l'Àrea Pública de CCOO.

Amb dades de 2016, el sindicat apunta que els accidents al sector públic van augmentar un 20% respecte a 2012, en passar-ne de 70.578 a 84.345 en l'esmentat període. En aquest sentit, CCOO reclama que s'avaluïn els riscos laborals i s'estableixi una càrrega de treball "saludable" en cada unitat administrativa, així com un increment dels recursos humans que impedeixi l'augment d'accidents laborals al sector públic i garanteixi la salut al seu personal.