S'acosten les municipals i es nota fins i tot en les obres licitades. La licitació d'obres públiques a Catalunya va arribar als 1.671,2 milions d'euros el 2018, un 1% més que l'any anterior, gràcies a l'impuls de l'administració local a causa de la proximitat de les eleccions. Així ho ha explicat el president de la Cambra de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC), Joaquim Llansó, que ha presentat avui l'informe de licitació d'obres i serveis a Catalunya el 2018. Amb tot, l'entitat ha criticat el "dèficit" d'inversió a Catalunya, que ha titllat de "crònic".
L'administració local va licitar obres per valor de 1.063 milions d'euros, un 4% més que l'any anterior i el 64% del total licitat a Catalunya, la qual cosa, segons Llansó, es deu al fet que aquest any se celebrin eleccions municipals, pel que no preveu que tingui continuïtat una vegada passats els comicis. D'altra banda, la licitació de la Generalitat va disminuir un 14% el 2018, fins als 356 milions d'euros, un 21% del total i, encara que la licitació de l'Administració General de l'Estat (AGE) va augmentar un 16%, només va representar el 15% del total i va ser de 253 milions "la qual cosa no correspon a les promeses que es van fer en els pressupostos".
Llansó ha apuntat que l'execució pressupostària d'inversions reals de l'Estat també ha estat escassa ja que de gener a juny del 2018 es van invertir 319 milions d'euros a Catalunya, el 24,3% dels 1.312 milions d'euros d'inversió inicial consignada en els pressupostos, percentatge similar a l'executat a la resta d'Espanya.
El dèficit d'inversió a Catalunya, "crònic"
En els anys 2015, 2016 i 2017, l'execució de les inversions reals va ser del 70%, 56% i 81%, respectivament. Els contractistes consideren que la inversió de l'Estat a Catalunya és "fonamental" per a la competitivitat de l'economia catalana ja que les infraestructures de la seva competència són totes de caràcter estratègic per al seu desenvolupament.
Llansó ha insistit a recordar que la licitació del 2018 ha estat, com el 2017, "molt per sota de la mitjana històrica", la qual cosa mostra, segons la seva opinió, que el "dèficit" d'inversió a Catalunya "comença a ser crònic". Per això, ha tornat a demanar una licitació d'obres "mínima, regular i recurrent de totes les administracions" de 5.000 milions a l'any per a Catalunya, aproximadament el 2,2% del PIB, per poder satisfer les necessitats en infraestructures econòmiques i socials.
Els contractistes han insistit a demanar que les infraestructures es planifiquin a mitjà i llarg termini, independentment dels períodes electorals, en funció de la seva demanda i de ser prèviament avaluades segons criteris de cost-benefici que assegurin la seva rendibilitat econòmica, social i ambiental.
Encara que ha celebrat l'increment de la inversió de l'Estat a Catalunya previst en els Pressupostos Generals de l'Estat per a 2019, ha assenyalat que encara no representa el 19,2% que aporta l'economia catalana al PIB espanyol. A més, segons els contractistes, entre els anys 2010 i 2017, Catalunya ha rebut un 12,8% de la inversió del grup Foment, davant del 19,2% que li correspondria per la seva aportació a l'economia espanyola, "amb una mitjana d'uns sis punts percentuals per sota".
D'una altra banda, durant l'any 2018 la licitació de serveis que han estat d'interès per part de les empreses constructores i els seus grups van arribar als 2.912 milions d'euros, un 551% més que l'any anterior, gràcies també a l'activitat dels ens locals. La recollida de residus municipals i neteja d'espais públics a Barcelona (2019-2027) per 2.233,3 milions d'euros han fet del 2018 un any "excepcional".