El sector de la construcció ha carregat aquest dijous contra la manca d'execució de les inversions previstes als pressupostos tant per part del govern espanyol com per part de la Generalitat. En una roda de premsa, el president de la Cambra de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC), Joaquim Llansó, ha recordat a totes les administracions que els pressupostos són una llei i que, per tant, si no es compleixen els compromisos que marquen els governs estan incomplint la llei. En aquesta línia, ha assegurat que en una situació ideal, l'execució de les inversions hauria d'estar en una forquilla d'entre el 80 i el 110% aproximadament, i no en un 35,8% com ha estat el cas del govern espanyol aquest últim any. En aquesta línia també ha demanat que, si fos per a ells, demanarien que s'invertissin uns 5.000 milions anuals, xifra que correspon al 2% del PIB català.
Tot i aquestes queixes, lògiques, el sector de la construcció a Catalunya segueix recuperant-se de la crisi i l'aturada massiva provocada per la covid. Segons les dades presentades per la CCOC, durant l’any 2021 la licitació d'obra pública va assolir 2.958 milions d’euros, una xifra que encara està lluny de la mitjana dels darrers 20 anys de 3.700 milions d’euros, ara bé, suposa un augment del 97% respecte al 2020. En total, l'activitat del sector va créixer un 1,6% aconseguint un volum total d'11.359 milions d'euros.
Ara bé, tot i aquestes dades, la CCOC, també ha recordat que un dels majors problemes que afronta el sector és l'augment generalitzat dels preus. En aquesta línia ha apuntat que l'any passat un total de 296 obres van quedar desertes per un valor de 66 milions d'euros. En aquesta línia han exigit al govern espanyol que es comencin a aplicar ja els mecanismes d'actualització de preus perque no es repeteixin aquestes dades. Cal recordar que Junts també ha fet el mateix al Congrés a través d'una proposició no de llei.
En aquesta línia, la CCOC demana que la revisió extraordinària de preus, marcada en els Reials Decrets llei 3/2022 i 6/2022, hauria d’anar acompanyada de mecanismes d’adaptació dels preus dels projectes a la realitat del mercat en totes les obres que surtin a concurs, utilitzant les pròpies fórmules de revisió de preus que la llei ja preveu (Decret 1359/2011) i els índexs oficials de preus dels materials que aprova periòdicament el Ministeri d'Hisenda. A més, reclamen establir amb caràcter general que tota obra que surti a licitació inclogui al seu plec de clàusules administratives un mecanisme extraordinari de revisió de preus que s’apliqui des del moment d’inici de les obres fins a llur conclusió, sense cap restricció ni de temps ni de volum d’obra executada.
Expectatives per a 2022
Pel que fa al futur, és a dir aquest 2022, la CCOC té bones expectatives, ja que en el primer trimestre d'enguany ja s'han licitat un total de 1.118 obres a Catalunya per valor de 972,3 milions d'euros i auguren que l'obra pública creixi un 8,5% respecte al 2021. Tot i això, recorden que hi ha tres factors que podrien truncar-les, com són l’augment dels preus dels materials i de l’energia i una gestió ineficient i lenta dels fons europeus, que posen en risc el creixement potencial del sector de la construcció, i la guerra a Ucraïna.
Finalment, la Cambra també ha carregat durament contra l'administració de l'Estat per la seva poca execució d'inversions que durant l'any passat va ser només d'un 35,8% del que s'havia previst, sent la xifra més baixa de totes les comunitats. Des de 2013 a 2021, l’execució pressupostaria de l’Estat a Catalunya ha estat del 61,4%, acumulant un dèficit aproximat de 4.400 milions d’euros entre inversió pressupostada i inversió finalment liquidada. La manca d’inversió a Catalunya fa que el dèficit acumulat d’inversió en infraestructures econòmiques i socials a Catalunya sigui aproximadament de 35.000 milions d’euros pel període 2009-2020.