Els convenis col·lectius registrats a Catalunya durant el primer trimestre del 2017 recullen una pujada salarial de l'1,36%, el que suposa deu dècimes més que els convenis pactats en el conjunt d'Espanya, segons queda reflectit en l'informe del Mercat de Treball i Negociació Col·lectiva de Foment del Treball. Al llarg dels tres primers mesos de l'any, s'han produït un total de 179 convenis que han afectat 410.547 treballadors i 63.258 empreses, un 40,94% més que el mateix període de l'any anterior.
"Portem una sèrie d’anys amb un increment salarial d’acord amb la normativa estatal. Estem en un període de negociació per veure què passa", ha assegurat el director de relacions laborals de Foment, Javier Ibars, molt pendent de la negociació oberta entre patronals i sindicats per acordar una pujada salarial que pugui agafar-se com a referència de cara al 2017.
De moment, els sindicats reclamen un increment de l'1,8% d'acord amb l'IPC mentre que la CEOE proposa entre un 1% i un 2,5% sense vinculació amb la pujada de l'evolució dels preus. Segons la presidenta de la Comissió Laboral de Foment, María Ángeles Tejada, és molt recomanable que aquesta diferència "es corregeixi com abans millor".
La ultraactivitat "sense sentit"
L'informe també posa de manifest que el 52,54% dels convenis col·lectius del conjunt d'Espanya després de la reforma laboral del 2012 inclouen ultraactivitat indefinida, el que suposa que el conveni caducat segueix vigent fins que se n'assoleix un de nou. "Es va acusar la part empresarial que, després de la reforma laboral, bloquejaria la negociació perquè els convenis decaiguessin i les dades demostren tot al contrari", ha criticat Ibars abans de reivindicar que aquest percentatge tan elevat es deu a la "pressió sindical".
En aquest sentit, des de la patronal catalana consideren que la clàusula d'ultraactivitat indefinida "està completament fora de lloc" i "no té cap mena de sentit". Per això, proposen eliminar-la i seguir la reforma laboral que estableix un termini d'un any per renegociar un conveni des de la seva caducitat. En cas de no haver-hi acord, s'aplica el conveni de l'Estatut dels Treballadors.
"La modificació de la ultraactivitat crec que és pertinent i necessària. Ens interessa que hi hagi el nombre més gran possible de convenis col·lectius que es negociïn", ha conclòs Ibars.