L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) contradiu les previsions a l'alça del govern espanyol respecte al PIB. L'entitat ha revisat dràsticament a la baixa les previsions sobre el creixement econòmic per Espanya aquest any. Segons l'OCDE, el creixement de l'economia se situarà en un 4,5%, molt per sota del 6,8% que havia estimat al setembre La Moncloa i que el mateix Executiu de Pedro Sánchez va rebaixar fa setmanes a un 6,5%. 

La previsió a la baixa de l'OCDE, en cas de complir-se, implicaria que  l'economia espanyola no recuperarà el nivell previ a la pandèmia fins al primer trimestre del 2023, any en què es preveu que el PIB creixi un 3,8%, segons exposa l'ACN. 

Un dels principals obstacles en la recuperació de la normalitat prepandèmia és el deute de l'Estat. L'OCDE calcula que l'Estat tancarà l'any amb un deute del 120,1%, una dècima més que el 2020, per reduir-lo fins al 117,1% l'any que ve. No serà fins al 2023 que el deute disminuirà fins al 115,9. "L'elevat deute requereix una prudència fiscal renovada un cop la recuperació estigui fermament encaminada", diu l'organització. 

 

panaderia consumo ipc foto europa pressDues dones compren en un forn / Europa Press

En aquest context complicat per l'economia espanyola, l'entitat preveu que el govern de l'Estat mantindrà una política econòmica de suport a l'economia el 2022 i "neutral" el 2023. 

En canvi, les previsions de l'OCDE a escala global asseguren que l'economia global creixerà un 5,6% aquest any, un 4,5% el que ve i un 3,2% el 2023. Tot i aquest enfocament positiu del futur, l'informe de l’entitat apunta que la principal prioritat mundialment ha de ser l'accés a les vacunes arreu del món per facilitar la recuperació econòmica. També assenyala que cal mantenir el suport a l'economia perquè les previsions són encara "incertes" i els mercats laborals no s'han recuperat completament.

Principal motor econòmic 

Entre els aspectes positius que l'OCDE ha trobat en l'estat i el futur de l'economia espanyola es troba la demanda interna, la qual augura que serà el principal motor econòmic aquest any. 

"L'augment de la confiança, les millores en les condicions del mercat laboral, les condicions de finançament favorables i els fons europeus Next Generation impulsaran el consum privat i la inversió", diu el document.

Més mals auguris pel govern espanyol 

Escepticisme sobre les previsions de creixement del govern espanyol no es limita a l'OCDE. Deixant de banda que el mateix Executiu de Sánchez va modificar la seva previsió de creixement lleugerament a la baixa, altres entitats internacionals han donat un toc d'atenció al govern espanyol per les seves previsions inflades.

El passat mes de juliol, el Fons Monetari Internacional (FMI) va contradir les previsions de creixement del PIB que ha anunciat aquest dimarts el govern espanyol rebaixant les seves expectatives per a l'Estat de cara a 2021 fins al 6,2%

 

 

Imatge principal: Un grup de persones compren pel centre de Madrid / Europa Press