El delegat especial de l'Estat al Consorci de la Zona Franca, Jordi Cornet, ha participat en la conferència "Present i Futur d'una empresa centenària" organitzat per la cambra de comerç amb la intenció inicial d'esquivar la política i parlar estrictament d'economia. Però, a mesura que avançava en el seu discurs, s'ha anat predisposant cada vegada més a parlar del referèndum fins que en el darrer sospir, ha llançat la següent pregunta retòrica: "A una persona que incompleix la llei la posen a la presó?". I tot seguit, no ha dubtat a respondre's: "Doncs a aquests sembla que no".
Però Cornet no s'ha quedat aquí i ha insistit que durant el dia 1 d'octubre, coincidint amb la data fixada pel referèndum, no passarà "res". "La Generalitat està aconseguint un problema a Catalunya d'uns tios que volen votar però no poden perquè és il·legal", ha afegit. I això ha fet, segons el seu parer, que es parli arreu del món del moment polític a Catalunya en lloc de les seves qualitats empresarials ("emprenedors i comerciants") per atraure inversions.
En un discurs molt similar al del govern espanyol, l'ex-secretari general del PPC ha reivindicat que "afortunadament, els inversors saben com tothom que no passarà res l'1 d'octubre". Ara bé, ha preferit no comparar les inversions a Catalunya i a la resta de l'Estat per evitar "prendre mal".
El "mantra" del corredor mediterrani
En la seva intervenció Cornet ha volgut desmentir "el mantra oficial" del corredor mediterrani assegurant que un 80% de les seves infraestructures no només estan començades sinó també acabades. "És una realitat", ha reiterat davant l'atenta mirada del president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls, que ha denunciat en més d'una ocasió el dèficit d'infraestructures que pateix Catalunya des de fa anys.
Tot i això, ha matisat que encara "falta temps" perquè les empreses facin servir el corredor mediterrani. Un temps que passa per canviar dinàmiques empresarials i fer més rendible el transport per plataformes ferroviàries que no terrestres.
De mantra en mantra, també ha provocat alguna rialla entre el públic quan ha explicat que li diuen que no sembla del PP. Plenament orgullós, ha defensat la tasca dels seus companys de partit. I malgrat reconèixer haver patit "els mantres" en primera persona, ha apel·lat a la dinàmica informativa del segle XXI com a solució.
La fórmula Cornet
El Consorci de la Zona Franca tancarà el 2016 amb un benefici de 8,3 milions d'euros, fet que suposa un 85% més que l'any anterior. Unes dades que Cornet ha contrastat amb les pèrdues de 26,90 milions del 2012 així com una reducció del 31% de la despesa pròpia o un 71% del deute financer des de llavors. "Hem fet una cosa que no està gaire de moda a Catalunya que és passar de pèrdues a beneficis i consensuar totes les mesures", ha defensat.
Així doncs, la fórmula de Cornet passa per "sumar consensos i multiplicar resultats" de cara al ciutadà. De l'economia a la política. I viceversa. I per acabar, ha llançat tres preguntes més sobre el procés: la política està per ajudar als altres o servir-se dels altres? La política ha de construir consensos o fomentar divisions? L'actuació dels polítics ha de servir per multiplicar o restar resultats? Pregunta, resposta.