La Comissió Europea proposarà "aviat" activar la "clàusula de salvaguarda", que permet als països desviar-se dels objectius d'ajust de dèficit i deute fixats per la Unió Europea en cas d'un xoc econòmic sever per facilitar-los que efectuïn la despesa necessària enfront de l'coronavirus.
"Proposarem en breu l'activació de la clàusula de salvaguarda. Aquesta iniciativa ha estat saludada per l'Eurogrup i els líders" de la UE, ha dit aquest divendres una portaveu de l'Executiu comunitari en la roda de premsa diària de la institució.
Aquesta clàusula, que requereix l'aprovació dels Estats membres per a ser activada, permet que els governs incompleixin els requisits d'ajust fiscal que cada any els marquen les institucions europees en cas d'un xoc sever i sempre que no estigui en risc la sostenibilitat fiscal.
En el cas d'Espanya, se li requeria per a aquest any un ajust del seu dèficit estructural equivalent al 0,65% del seu PIB, uns 7.800 milions d'euros.
Es tracta de l'últim recurs amb què compta la Comissió Europea per suavitzar les seves regles de control pressupostari recollides en el Pacte d'Estabilitat i Creixement.
Fins ara Brussel·les ja les havia flexibilitzat de manera que la despesa excepcional efectuat per respondre a la crisi no es tindrà en compte en el càlcul de el dèficit estructural, a el temps que els països podran acollir-se a la disposició que permet ultrapassar el llindar de dèficit (3% del PIB) i deute (60%) que fixen els tractats a l'tractar d'un esdeveniment extraordinari fora de l'control dels governs i de caràcter temporal.
Aquesta mesura se suma a altres posades en marxa per la Comissió Europea amb el beneplàcit dels Estats, com la flexibilització de les normes d'ajuts d'Estat per facilitar que es doni suport públic que en altres circumstàncies no hauria estat permès o la mobilització de 37.000 milions d'euros en fons estructurals per invertir enfront de la pandèmia.
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha insistit que faran "el que sigui necessari per donar suport als europeus i a l'economia europea" i en què volen que els Governs "se sentin còmodes per a adoptar totes les mesures necessàries per donar suport als sectors més afectats, com el turisme, el transport o el comerç minorista".
Brussel·les calcula que la crisi de l'coronavirus podria restar fins a 2,5 punts a el creixement de la UE aquest any, arrossegant-la a una recessió amb una contracció de l'1% en el seu PIB.
Però a el mateix temps calcula que l'impacte serà temporal, de manera que demana actuar amb rapidesa i decisió per evitar que es destrueixi la capacitat productiva de l'economia europea provocant un dany permanent.
Coronavirus
Brussel·les proposarà suspendre les metes d'ajust de dèficit pel coronavirus
El Nacional
Foto: Pixabay
Barcelona. Divendres, 20 de març de 2020. 13:45
Temps de lectura: 2 minuts
Foto: Pixabay
Barcelona. Divendres, 20 de març de 2020. 13:45
Temps de lectura: 2 minuts