La Cambra de Barcelona ha criticat els "colls d'ampolla" i la "complexitat burocràtica i de requeriments necessaris" que dificulten l'eficàcia de les mesures econòmiques per lluitar contra els efectes del coronavirus. En un estudi, la Cambra diu que una implementació "eficaç i ràpida" de les mesures econòmiques és "imprescindible" per "mantenir viu el teixit empresarial" i "contribuir a una ràpida recuperació".
La Cambra lamenta la saturació en la gestió dels ERTO, i veu "insuficient" el reforç de plantilles per agilitzar els tràmits. L'ens cameral sí que destaca que s'ha fet de forma àgil el pagament de la prestació per als autònoms, però lamenta que hi ha "problemàtiques" amb els avals de l'ICO i els tipus d'interès dels bancs.
La Cambra recorda que l'endarreriment en la tramitació dels ERTO suposa un problema per a les empreses, que cessen activitat "sense saber si finalment hauran de pagar les nòmines i les cotitzacions dels seus treballadors". A més, també endarrereix el cobrament als treballadors, que no reben ni el salari ni la prestació temporal d'atur, cosa que suposa un "problema de liquiditat important per als col·lectius més vulnerables".
Segons els càlculs de la Cambra, l'impacte econòmic en transferències directes derivades dels ERTO, sense incloure les exoneracions de les cotitzacions socials, seria d'uns 6.020 milions d'euros a tot l'Estat.
La Cambra diu que cal més coordinació entre les administracions, i veu "imprescindible" que es donin dades precises del volum d'expedients rebuts i resolts favorablement, el nombre de beneficiaris i el cost per a l'administració central. Segons l'ens cameral, "això permetria avaluar correctament l'efectivitat d'aquesta mesura com a política compensatòria".
En el seu informe, la Cambra destaca la implementació "eficaç" de la prestació per als autònoms, que a Catalunya ha beneficiat a 129.308 treballadors de compte propi. La institució presidida per Joan Canadell també diu que 2.769 autònoms han rebut l'ajut propi de la Generalitat, que és de fins a 2.000 euros.
Pel que fa als crèdits avalats per l'ICO, la Cambra destaca que "entitats bancàries, gestories i sol·licitants denuncien un ventall de problemàtiques". L'ens cameral diu que el ministeri d'Economia justifica la lentitud per la complexitat del procés, mentre els bancs diuen que no alliberen més recursos perquè no estan avalats per l'ICO.
Pel que fa a gestories i empreses, "denuncien que es demanen avals per al 20% que no cobreix l'Estat, i que el tipus d'interès ha passat de l'1,5% a la primera fase al voltant del 4% actualment en la majoria de casos".
La Cambra també critica que les empreses amb una facturació superior als 600.000 euros, que no es poden acollir a la moratòria en l'autoliquidació de tributs, tampoc poden accedir a la liquiditat oferta per la lentitud en la tramitació dels préstecs.
Pel que fa a la Generalitat, la Cambra diu que no s'ha ofert informació sobre l'estat d'execució de la línia de l'Institut Català de Finances i Avalis, per valor de 1.000 milions d'euros, i que això dificulta "valorar-ne l'efectivitat".
Des de la Cambra de Barcelona també destaquen la "manca d'informació per part de totes les administracions públiques en la difusió del grau d'efectivitat de les mesures econòmiques aplicades".
En aquest sentit, del total de mesures recollides per la Cambra en matèria d'impuls fiscal, ajornament de pagaments i impostos, i de crèdits amb avals públics per a empreses, autònoms i famílies –50 mesures en total–, només hi ha informació parcial per a un nombre molt reduït de polítiques: afectats per ERTO, autònoms que han rebut la prestació extraordinària, i l'import i nombre de crèdits amb avals públics concedits.