El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat avui les mesures en matèria fiscal que proposa la Cambra al govern espanyol per pal·liar la crisi del coronavirus i augmentar la liquiditat a pimes i autònoms, i ho ha fet acompanyat telemàticament del catedràtic i exconseller del Banc d'Espanya Guillem López Casasnovas. Canadell ha estat taxatiu amb la represa de l'activitat econòmica, que ell desaconsella fins que no es puguin fer tests massius als treballadors i evitar així el contagi.
En aquest sentit, el president de la Cambra ha assegurat que no és segur reprendre l'activitat el 14 d'abril com proposa el president espanyol Pedro Sánchez si no es distribueixen abans de manera generalitzada tests a les empreses, per descobrir nous positius i per saber qui està ja immunitzat del virus. Així, segons Canadell "aquests dos tipus de tests són molt importants i considerem que sense ells l'activitat no pot començar el dia 14", ha subratllat.
"Considerem que sense aquests dos tests no s’hauria de poder començar l’activitat el dia 12. Si l’Estat posa en marxa l’activitat, les empreses hauran de tornar, i això s’ha de fer d’una manera pensada, no començar amb el 100% dels treballadors a les empreses, sinó amb torns i mantenir el teletreball qui pugui". D'aquesta manera, un cop s'aixequi de manera oficial el confinament, el president de la Cambra ha advocat per mantenir el teletreball sempre que sigui possible i, en els sectors en els quals no és viable, que l'activitat s'iniciï a un terç del normal per anar després pujant de manera gradual i sempre garantint al màxim les mesures de seguretat i higiene.
La renda mínima garantida
Sobre la implantació d'una renda mínima garantida de la qual el govern espanyol n'ha fet bandera, tot i que encara no ha aplicat, Canadell la considera "recomanable", sempre i quan sigui per als vulnerables i no universal. Entre aquests, inclou a tots aquells autònoms que hagin patit una caiguda de la facturació a zero.
Tant Canadell com López Casasnovas s'han mostrat contraris a la implantació de la renda universal garantida com un sistema "massiu", assegurant que seria "pitjor el remei que la malaltia". El també membre del Consell assessor de la Cambra de Comerç ha defensat rendes "selectives" dirigides a grups de població "fràgils".
Les propostes fiscals de la Cambra
Pel que fa a les noves propostes fiscals per a pimes i autònoms, la Cambra reclama la supressió del pagament fraccionat de l'impost de societats per a les pimes, tenint en compte a més que el primer pagament hauria de fer-se ja aquest abril, i que deixi de fer-se mentre duri la crisi. A la fi de l'exercici 2020, les empreses presentarien l'impost de societats definitiu i, mentrestant, guanyarien liquiditat.
A més, l'organisme demana que es pugui canviar la modalitat de pagament fraccionat de l'impost de societats (la general o la que es fa en funció de la base imposable), encara que el termini per a això ja ha expirat. També proposa que s'actualitzi el crèdit fiscal amb l'Agència Estatal de Tributs (AEAT), abans de demanar un crèdit al banc, de manera que se suprimeixin les restriccions que existeixen ara a les deduccions de les pèrdues. Així, es permetria que es puguin aplicar aquests crèdits fiscals a les autoliquidacions de l'impost de societats i d'IRPF a presentar aquest 2020.
Finalment, demana que s'anticipi la compensació de pèrdues amb els beneficis declarats el 2018, el que portaria el Tresor Públic a reintegrar pimes i treballadors autònoms que ho desitgin les quotes ingressades per IRPF i per Impost de Societats.