La crisi del coronavirus no deixa cap economia indiferent, tampoc la catalana, que ja pateix fortament les conseqüències de la pandèmia. Pel que fa a les previsions macroeconòmiques per a Catalunya, avui el Govern de la Generalitat ha volgut fer públiques les seves, posant diversos escenaris sobre la taula. En el pitjor dels escenaris, "aquell en el qual hi hagi una política econòmica menys contundent i menys expansiva", ens trobaríem amb unes caigudes del 8,8% del PIB català i un atur de més del 18% el 2020, segons les primeres previsions que ha presentat aquest matí el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès.
Els escenaris amb els quals treballa el Govern presenten diverses conjuntures. D'entrada, l'escenari base, "referenciat amb una política econòmica amb una despesa pública important i contundent", preveu una contracció del PIB del 7,6% el 2020 i l'atur en el 17,1%. Per aquest motiu, Aragonès ha asseverat que "és el moment de la despesa pública i les ajudes directes per garantir la permanència de les empreses i una recuperació més ràpida el 2021. Cal una política econòmica expansiva". En cas del pitjor escenari, la caiguda del PIB seria del 8,8% i l'atur arribaria al 18%.
En tots dos casos, el Govern pronostica una forta recuperació l'any vinent, del 5,1% en l'escenari més pessimista, i del 6,5% en l'escenari base. Pel que fa a l'atur, els pronòstics de l'executiu per al 2021 situen la taxa en el 15,9% per al pitjor escenari i en el 14,2% per al base. D'altra banda, Vicepresidència preveu que el sector públic incrementi el seu consum un 4,1% o un 7,3%, segons l'escenari.
No seguir les receptes del 2008
Aragonès ha criticat la gestió de la crisi financera i ha asseverat que "si s’opta per receptes del 2008 la recuperació seria menor" i apuntaria a l'escenari més pessimista. "És essencial fer el contrari que el 2008 i apostar per incrementar la despesa pública. Ho podem fer i estem en condicions de fer-ho. S’ha reduït el dèficit, hi ha un equilibri en les finances, s'han reduït els terminis de pagament als proveïdors... Ara és el moment de fer aquesta funció contracíclica. Quan l’economia privada retrocedeix, la pública ha de recuperar aquest buit. En cap cas retallades, que tindrien un efecte econòmic negatiu", assevera el vicepresident.
En aquest sentit, considera que "cal dotar de tots els recursos el sistema sanitari. Hem traspassat més de 6 milions d’euros i hem aprovat uns pressupostos que incrementen en més de 900 milions la partida de salut". Preguntat per l'incompliment del dèficit del 2019, que va ser sis vegades superior a l'objectiu, Aragonès assevera que "el dèficit del 2019 no disminueix la capacitat de fer el que hem de fer, estem igual que la resta".