Sí, però a contracor. Les mesures econòmiques per fer front a la crisi del coronavirus aprovades pel govern espanyol han rebut l'aprovació del Congrés dels Diputats durant el ple celebrat aquesta tarda, però "per responsabilitat", ja que la majoria dels grups consideren que el pla de xoc és poc contundent i insuficient.
Els tres reials decrets llei presentats pel govern de Pedro Sánchez per fer front al coronavirus i la crisi derivada de la pandèmia han rebut l'aprovació, entre d'altres, del PSOE, Unidas Podemos, el PP, Cs, PNV, ERC i JxCat -que no ha assistit al congrés "per responsabilitat" i l'ha seguit telemàticament- , Compromís, Más País o Foro Asturias. VOX ha votat a favor dels dos primers decrets, però en contra del tercer, i la CUP ha rebutjat les mesures per "insuficients".
Durant la seva defensa, la vicepresidenta d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha avançat que es treballa en mesures complementàries i s'adoptaran "les que siguin necessàries" per combatre la crisi sanitària. Amb tot, ha seguit la línia imposada pel govern espanyol descartant el confinament total per "la necessitat de mantenir un mínim d'activitat per tenir una base" sobre la qual construir de cara a la recuperació. "Hem d’evitar que la crisi sanitària es converteixi en una crisi econòmica més llarga", ha asseverat Calviño. "Cal activar una base per reactivar l’economia quan la pandèmia passi".
Calviño ha recordat les mesures econòmiques preses per part del govern, entre les quals hi ha una mobilització de 200.000 milions entre diner públic i privat, en què s'hi inclou una línia d'avals a pimes i autònoms de 100.000 milions, el primer tram del qual es va posar en marxa ahir; una moratòria d'hipoteques a persones vulnerables i la facilitat de presentar ERTO per a les empreses.
En aquest sentit, Calviño ha defensat que les mesures aprovades estan "absolutament alineades" amb les dels països de l'entorn i els organismes internacionals, segueixen les recomanacions de les autoritats sanitàries i tracten de protegir la salut i "minimitzar el risc que la ralentizacion tingui un impacte estructural, sobretot en termes d'ocupació, que suposi un llast per a la recuperació social i econòmica quan la situació excepcional passi".
El primer no ha vingut per part de la CUP, i la diputada Mireia Vehí ha criticat que "al contrari del que s'ha dit, el gest efectiu real no és un 20% del PIB i a més en el rescat bancari es van mobilitzar molts més diners", ha recordat. "Necessitem més mesures de recaptació per invertir en sanitat pública, i és de justícia dir que les retallades en sanitat maten, i a més tenen responsables polítics. De quina part del dilema estan vostès, senyora ministra?", ha reblat Vehí.
Reclams pels autònoms, tributs i renda mínima
Gairebé tots els partits polítics han reclamat més mesures per als autònoms, per qui demanen la suspensió o congelació de les quotes d'autònoms i de la Seguretat Social. Des de Cs s'ha incidit en el fet que "no podem demanar als autònoms que vagin a demanar un crèdit, el que hem de fer és congelar les quotes i les cotitzacions. D’aquesta crisi n’hem de sortir tots junts, no podem abandonar ningú i els autònoms menys".
També en aquest sentit ha estat contundent el diputat d'ERC, Gabriel Rufián, asseverant que "cal una suspensió urgent del pagament del lloguer als afectats", i ha recordat que el 75% dels desnonats en aquest país són llogaters. "També una suspensió dels rebuts de l'aigua i el gas, i prohibir els acomiadaments, no val amb recomanar no acomiadar", ha criticat.
Les crítiques també han recordat a les empleades de la llar que s'han quedat sense ingressos o per als que no poden pagar el lloguer, i els grups PP i VOX han demanat rebaixes d'impostos i no emprendre la reforma fiscal que es contemplava en els pròxims pressupostos generals.
Gairebé tots els grups parlamentaris han reclamat anar més enllà. En aquest sentit, des d'Unides Podem, han demanat mesures de lloguer i aprofundir en el suport als autònoms. ERC, per la seva banda, ha reclamat una renda de confinament, una modificació de la regla de despesa o de la Llei d'Estabilitat Pressupostària i Més País ha sol·licitat un Pla Marshall d'inversió. Finalment, la CUP, EH Bildu o BNG han coincidit en reclamar "nous impostos d'emergència" a les grans fortunes.