El coronavirus ha tingut un impacte més greu de l'estimat inicialment en el PIB de Catalunya, enfonsant-lo el primer trimestre de l'any un 4,9%, segons les dades definitives publicades aquest dijous per l'Idescat, tres dècimes més que en l'estimació de principis de maig, quan la davallada se situava en el 4,6%.
En la comparació anual, el primer trimestre del 2020 l'economia ha caigut un 4,2% respecte al mateix període de l'any passat. Aquesta dada també és pitjor que l'estimada fa un mes, que era del 3,9%. La davallada del PIB s'explica principalment per la caiguda de la demanda interna, però també per la disminució de les exportacions.
L'evolució del PIB el primer trimestre del 2020 respecte als tres mesos anteriors a Catalunya, que és d'una caiguda del 4,9%, és menor que la que es registra a Espanya (-5,2%), però superior a la de la Unió Europea (-2,7%). Mentrestant, la caiguda del PIB interanual és una dècima inferior a la mitjana espanyola, que és d'un 4,1% segons l'última estimació, i està set dècimes per sota de la de la Unió Europea (-3,5%).
La reculada de l'economia s'explica sobretot per la caiguda de la demanda interna, que baixa un 4,8%, especialment perquè amb el confinament el consum de les llars s'ha desplomat (-7,5%). Sí que ha augmentat, en canvi, el consum de les administracions públiques (+5,1%), principalment per l'augment de les despeses en personal i la compra de productes pel Servei Català de la Salut i l'Institut Català de la Salut, que han crescut un 28%. D'altra banda, la formació bruta de capital interanual cau un 5,8%, amb una davallada especial en la inversió en construcció (-11,4%) però també en la de béns d'equipament (-2,8%).
El coronavirus també impacta en les xifres del sector exterior, amb una caiguda de les exportacions totals a l'estranger del 6,4% interanual. Les exportacions de béns i serveis han disminuït un 3,8% per la frenada de l'economia mundial, mentre que el consum dels estrangers al territori recula un 19% en comparació amb el mateix trimestre de l'any passat. De fet, l'activitat turística es va suspendre totalment des de mitjans de març, però la despesa dels turistes ja era negativa al febrer. Les importacions també han caigut, un 7,6% interanual, sobretot per la reducció de les compres a l'estranger de béns i serveis (-7,7%) i del consum dels residents a l'estranger (-7,3%).
Per sectors, les dades de l'Idescat mostren una caiguda generalitzada de l'activitat arreu, amb uns descensos interanuals que són del 7,7% en la construcció, del 4,3% al sector serveis i del 2,4% en la indústria. Al sector agrari la caiguda interanual és del 2,2%.
Entrant en el detall de les xifres, als serveis, la principal davallada és en el comerç, el transport i l'hostaleria (-9,6%), mentre que les activitats immobiliàries, professionals i altres es redueixen un 3,3%. En l'administració pública, en canvi, educació, sanitat i serveis socials creixen un 1,8%.
La reculada del 2,4% de la indústria suposa el sisè trimestre consecutiu de decreixement. Les branques més dinàmiques són les de fabricació de productes informàtics (+10,2%) i la fabricació de productes farmacèutics (+6,35). En canvi, cauen amb molta força la indústria de fabricació d'altres mitjans de transport (-33%) o la de la fusta i el suro (-27,2%).