Els bancs també han estat fortament castigats per la crisi del coronavirus, quelcom que està quedant palès en les presentacions de resultats que s'estan publicant aquesta setmana. També és el cas de CaixaBank, que ha presentat els seus comptes avui i, en paraules del seu conseller delegat, Gonzalo Gortázar, "aquest trimestre ha quedat fortament tocat pel coronavirus" després de provisionar 400 milions per pal·liar la crisi. Amb tot, Gortázar ha volgut reivindicar que l'entitat està fent "tot el possible" per ajudar en la crisi, i que, al contrari del que critiquen alguns sectors, "els crèdits de l’ICO no són un negoci per la banca".
Preguntat per si la banca treu rendiment d'aquests crèdits per a empreses i autònoms, Gortázar ha recordat que "és una ajuda per a la societat que hem de fer. No volem que les entitats facin fallida i els estem ajudant. Esperem que bona part d'elles puguin sortir d'aquesta situació, tot i que segurament n'hi haurà algunes que no ho superaran", ha explicat el conseller delegat de l'entitat.
En aquest sentit, ha explicat que el perfil de risc de l'economia ha augmentat de manera "molt important", i ha precisat que el tipus mitjà dels crèdits concedits per a les pimes és de l'1,5% i pels autònoms del 2,5%. "Parlem de salvar l'economia. Ens suposarà, estic segur, algunes pèrdues, perquè hi haurà empreses que no sobreviuran i el risc és gran. Hem d'acceptar que perdrem diners, però és el que hem de fer pels nostres clients i la societat", ha asseverat.
Així, ha apuntat que, amb l'alta incertesa derivada de la pandèmia, aquests crèdits suposen una "operació de rescat", i ha indicat que CaixaBank és el banc que més sol·licituds ha rebut i processat. De fet, des de l'inici de la comercialització de les línies ICO Covid-19 i fins al 28 d'abril, CaixaBank ha gestionat 128.700 sol·licituds dels seus clients per un import de 11.140 milions i ja ha abonat 3.700 milions d'euros d'aquestes peticions.
Fins al 23 d'abril, més de 147.000 clients han sol·licitat una moratòria, i l'entitat ha gestionat un total de 220.000 sol·licituds: 95.000 de moratòria hipotecària i 125.000 de consum, que afecten una cartera l'import ascendeix a 8.500 milions. A més, des de l'inici de l'estat d'alarma i fins al 23 d'abril, l'entitat ha concedit 14.000 milions d'euros a el sector empresarial, a l'marge de les línies ICO, destinats a facilitar el finançament de les grans empreses, pimes, autònoms i emprenedors .