L'Ibex-35 ha tancat la sessió d'aquest dimecres amb una caiguda del 3,79%, la baixada més pronunciada en un mes, la qual cosa ha deixat el selectiu per sota dels 7.000 punts, en part en resposta a les previsions del Fons Monetari Internacional (FMI) pel coronavirus i als nous estímuls a la Xina, on s'ha anunciat una rebaixa dels tipus d'interès.
L'FMI va empitjorar ahir de forma significativa les seves estimacions per a Espanya com a resultat de l'impacte del coronavirus, de manera que ara espera que tanqui 2020 amb un atur del 20,8% i una caiguda del producte interior brut (PIB) del 8%.
Es tracta de les pitjors dades macro registrades per Espanya en molts anys. En cas de confirmar-se la contracció del 8% de l'economia, seria la pitjor dada registrada en tota la sèrie històrica de l'Institut Nacional d'Estadística, que va començar el 1970, i, probablement, la contracció més important experimentada en el país des de la Guerra Civil.
L'FMI ha continuat desgranant les seves previsions aquest dimecres, aquesta vegada sobre deute i dèficit públic. L'organisme espera que Espanya registri el 2020 el dèficit més gran des del rescat bancari, el 9,5% del PIB, i que el deute es dispari al 113%.
A més, el mercat segueix de prop l'arrencada de resultats empresarials als Estats Units i la publicació del Llibre Beix de la Reserva Federal (Fed).
Bank of America ha reduït un 48% el seu benefici fins al març després d'augmentar un 370% les provisions de crèdit de cara a possibles impagaments de crèdit per la crisi del coronavirus. El mateix en el cas de Goldman Sachs, que ha retallat un 48,5% els seus guanys i elevat les provisions creditícies davant del deteriorament econòmic un 318%.
Aquest dimecres també s'ha conegut que les vendes minoristes dels Estats Units es van enfonsar un 8,7% el març, la caiguda mensual més gran de la història.
La resta de borses europees també ha finalitzat la sessió en negatiu, amb caigudes del 3,34% a Londres, del 3,76% a París, del 3,9% a Frankfurt i del 4,78% a Milà.
Així mateix, el preu del barril de qualitat Brent, de referència a Europa, descendia a 27,5 dòlars, mentre que el West Texas Intermediate (WTI), referència per als Estats Units, cotitzava entorn dels 19,5 dòlars.
Per la seva part, la prima de risc espanyola s'enfilava fins als 123 punts bàsics, amb l'interès exigit al bo a deu anys en el 0,854%, mentre que la cotització de l'euro davant el dòlar baixava a 1,0910 bitllets verds.