"Els autònoms i els pimes són els que s'han vist més afectats per la crisi del coronavirus i els que han hagut de demanar més crèdits, i, alhora, a molts els han exigit contractar productes complementaris amb interessos molt alts". Així ho denunciava aquest matí la patronal Pimec, que ha presentat el seu informe sobre els crèdits ICO i, basant-se en les seves xifres, el president Josep González ha demanat que "cal que s'aboleixin les diferències tan abismals a l'hora de donar préstecs".
Les xifres de la crítica es basen en uns tipus d'interès "massa elevats, que en alguns casos ha arribat al 6%", la "obligació de contractar productes complementaris" a l'hora de firmar el préstec, principalment assegurances de vida, i també la tardança en rebre els diners del préstec. A més, critiquen també que en molts casos se'ls ha cobrat els costos i les comissions dels crèdits abans de donar els diners "cosa que no té cap sentit", critiquen des de la patronal.
Segons l'informe de la patronal, les pimes i els autònoms catalans han demanat finançament per un import mitjà de 195.000 euros, import que representa aproximadament el 9,3% del seu volum de facturació mitjana. Segons González, "preocupa veure que autònoms i pimes sempre tenen les pitjor condicions per finançar-se, i també que molts han fet servir els crèdits ICO per altres coses i no per reestructurar el seu deute. "
De fet, l'11,5% de les pimes i autònoms que han demanat un crèdit avalat per l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) s'han vist obligades a contractar productes financers accessoris per formalitzar l'operació.Segons la patronal, el Santander i el BBVA han sigut els bancs que més han apostat per aquesta pràctica (s'ha produït en un 16,2% i en un 10,3% de les operacions, respectivament), seguit del Sabadell (8,9%) i CaixaBank (7,2%). Per altra banda, el document també revela que alguns dels crèdits ICO s'han atorgat sota un tipus d'interès del 6%, lluny dels tipus màxims recomanats pel govern espanyol.
A més, Pimec lamenta que els tipus d'interès més elevats es concentrin en els sectors més afectats per la crisi del coronavirus. En el cas del comerç, aquests se situen al voltant del 2,35%, mentre que en l'hostaleria i la restauració voregen el 2,29%. A la construcció i a la indústria, en canvi, els tipus són de l'1,83% i de l'1,98%, respectivament. Alhora, hi ha una relació inversa entre interès i grandària de l'empresa: com més gran és la companyia, més reduïts són els tipus.