La crisi del coronavirus està afectant durament el teixit empresarial de tot el país. Les ajudes econòmiques anunciades pel govern espanyol i també les de la Generalitat són "insuficients" i "no tenen en compte la realitat del teixit empresarial", segons expliquen els afectats. ElNacional.cat ha parlat amb diversos testimonis, entre pimes i autònoms, per donar veu a la realitat que se'ls presenta. És el cas del Ramon, de la Marta, d'en J.B o de la Georgina que, entre tants d'altres, miren amb incertesa els dies que vindran i es desanimen amb les mesures anunciades per les administracions. 

El pla de xoc presentat pel president del govern espanyol Pedro Sánchez es basa en una "mobilització de 200.000 milions d'euros" i, segons va explicar dimarts en roda de premsa, "pretén dotar de tota la liquiditat necessària a les empreses" i "evitar tancaments i acomiadaments". Per altra banda, des de la Moncloa es faciliten els tràmits per presentar ERTO a les empreses que tenen una afectació directa, i que, per tant, han d'abaixar la persiana o no poden treballar a causa del confinament. L'ERTO consisteix principalment en una suspensió del contracte del treballador amb dret a atur, el qual es reposa a l'acabar el procés. Però, d'entrada, el govern ha d'acceptar aquest ERTO i aquí és on comencen les queixes dels petits i mitjans empresaris

Pegues a les pimes

Parlem amb en Ramon Royes, un empresari de Cervera que fa dues setmanes que no factura i es veu amb la necessitat de fer un ERTO. El problema, explica, és que "per tramitar l'ERTO em diuen que compararan les vendes del març de 2019 amb les del 2020. Aquí fa 15 dies que no sona el telèfon, però tot i això facturarem més que l’any passat perquè venim d'una dinàmica de creixement, però vendre més no vol dir guanyar més diners, perquè també comporta més costos fixes. De debò que són tan incompetents que aquesta és la regla?", es queixa Royes. 

En aquest sentit, l'empresari explica que "una empresa que té un ritme de creixement important ha d'incrementar despeses perquè ha de contractar personal i comprar més mercaderies i contractar més serveis. Suposem que en condicions normals aquest març de 2020 hauria facturat un 75% més que el març de 2019 i el doble de la que serà, però com que igualment serà superior a la del març passat, probablement ens tombin l'ERTO". Això suposa que en Ramon, com a tantes altres empreses que els passi el mateix, hauran de pagar nòmines, impostos i Seguretat Social sense rebre ajudes i "quan no tenim ingressos". "On aniran aquests 200.000 milions que anunciava el govern espanyol?", es pregunta Royes. "Els petits empresaris i autònoms encara estem arrossegant la crisi del 2008 i ens sentim sols i desemparats". 

Els petits empresaris i autònoms encara estem arrossegant la crisi del 2008 i ens sentim sols i desemparats 

En J.B. és un altre empresari que es troba en una situació semblant. També ha hagut d'acomiadar temporalment part del seu personal i tot i que assegura que "és optimista", critica les mesures presentades per l'Estat perquè assegura que el que s'està fent és perjudicar les empreses que són solvents. Ell explica que "abans del virus ja hi havia moltes empreses que no anaven massa bé i no paràvem de veure un augment d'EROs. Ara el risc no és que aquestes empreses no aguantin, el risc és que les que anàvem més o menys bé tampoc podran aguantar". D'aquesta manera, explica que el seu pronòstic és que "quan tornem a arrencar veurem molta més gent a l’atur, molt més dèficit públic i un espiral de crisi descomunal". "Quan tornem a arrencar no tornarà a anar tot com abans, les previsions que teníem per a les nostres empreses seran unes altres, s'haurà de revisar tot, molts cauran...", explica l'empresari. "Aquesta crisi és exactament igual que el virus: si t’agafa sa és una hòstia, però si t’agafa malalt et mata".

L'auditora M.P., que prefereix mantenir-se en l'anonimat, explica a aquest diari que no para de rebre trucades de clients amb problemes similars al de Royes. "Totes les ajudes per ERTO tenen lletra petita, com per exemple que després has d’aguantar l’ocupació inicial durant 6 mesos, i que si no ho fas perquè no pots, has de tornar les ajudes; això no té sentit", explica l'experta. Hi ha molts exemples de tots els sectors que no saben com passaran el mes. "Una guarderia, per exemple", assevera M.P., "en cas que li donin ajudes, aquestes no arribaran fins el 10 de maig, com a d'hora. I què ha de fer aquesta guarderia mentrestant? Com manté les instal·lacions, els rebuts, les nòmines... La gent es quedarà sense líquid un mes i mig com a mínim", critica l'auditora. 

Aquesta crisi és com el virus: si t’agafa sa és una cop dur, però si t’agafa malalt et mata

De fet, des que una empresa presenta l'expedient al Departament de Treball fins que es concedeix passen cinc dies hàbils, de manera que les empreses que han presentat ja les sol·licituds no sabran si els ho accepten fins aquesta setmana. De totes maneres, tal com explica Royes, la quota de la Seguretat Social s'ha de pagar durant aquesta setmana que ve, per la qual cosa moltes empreses que es troben en aquesta mateixa situació assumeixen que hauran de pagar els impostos igualment. A Catalunya, en tan sols una setmana -la primera setmana de "confinament"- el nombre d’empreses que ha presentat un expedient de regulació temporal de l'ocupació (ERTO) ja arriba a les 16.957, i afecta directament a més de 210.300 treballadors catalans. Aquesta xifra significa el 6% dels empleats

Els autònoms, entre l'espasa i la paret

El drama també arriba als autònoms, que no acaben d'entendre perquè no se'ls suspèn el pagament de la quota d'autònoms que puja a uns 300 euros de mitjana. La Marta Riera, una fotògrafa i videògrafa autònoma, explica a aquest diari la seva situació. "M’han anul·lat el 100% de les feines de març, abril i fins i tot maig. Va començar amb el Mobile i des d’aleshores tot ha estat un efecte dominò. En qüestió de 4 dies m’he quedat del 100% al 0% del que tenia fix. El mes de març he perdut entre 2.000-2.500 euros i en general seran més de 6.000 euros, perquè dono per fet que aquests tres mesos ja els he perdut", explica.

L'únic que demanem els autònoms és que ens anul·lin la quota d’autònoms sense fer-nos fora de la Seguretat Social

Però el principal problema és que "seguim pagant la quota d’autònoms, el lloguer del pis que per sort també és la meva oficina, i tota la resta de coses: assegurança d’autònoms, gestoria, etcètera. Com sempre, el col·lectiu vulnerable compta amb mesures insuficients", es queixa Riera. "L'únic que demanem els autònoms és que ens anul·lin la quota d’autònoms mensual sense fer-nos fora de la Seguretat Social. Per fer això només cal un click a l'ordinador!", reivindica. "Demanem que ens aplacin els pagaments trimestrals, ara ens arriba el pagament d’impost de l’abril trimestral, i tenim fins el 15 d’abril per pagar-lo. Però com pago un IVA que no he ingressat? I a més, les empreses que ens han de pagar l’IVA ens estan aplaçant pagaments perquè no tenen diners", explica. 

Per a molts, les línies d'ajuts a autònoms per part del govern espanyol i també per part de la Generalitat "no tenen sentit" per les condicions necessàries que implica. Per poder accedir a les ajudes, si l'activitat no està directament suspesa pel decret, cal acreditar una reducció dràstica de la facturació, concretament del 75% en relació al semestre anterior. En el cas de la Marta, "si s'ha de comparar la meva facturació amb la de l'any anterior, el 2019 vaig girar les factures més tard perquè eren projectes llargs i per tant no em comptarà", explica, "però evidentment vaig treballar molt més que enguany". "És una vergonya perquè gairebé el 20% del teixit empresarial és autònom a Catalunya. Al final, els que fem les coses bé i paguem impostos quan toca som els que pringuem".

Al final, els que fem les coses bé i paguem impostos quan toca som els que pringuem

El cas de la Georgina és encara més insòlit, però també molt generalitzat. La Georgina Vich és una fisioterapeuta autònoma i, per tant, la seva professió no entra dins les que han de cessar l'activitat per decret. Com ella, entre odontòlegs, fisios, podòlegs, optometristes i logopedes són més de 25.000 professionals als que els passa això, sumat a tota la resta d'especialitats mèdiques. "Com que per decret no ens obliguen a tancar, automàticament no rebrem les ajudes ràpides i això vol dir que qui no tingui estalvis se'n va a fer punyetes", lamenta. "En general sí que tindrem una rebaixa del 75% de l’activitat i potser tindrem ajudes però no per la via rapida, sinó per la via lenta". 

A més, les instruccions que se'ls ha donat des de les administracions "no tenen cap sentit". Vich explica que "van enviar un comunicat al Col·legi de Fisioterapeutes en què se'ns deia que no podem tancar per decret i que podem seguir fent la nostra feina, això sí, amb necessitat de portar EPIs -que no ens faciliten- i amb la condició de mantenir la distància de seguretat de 2 metres amb el client. Saben què és un fisio?", s'horroritza Vich. 

Les administracions sempre miren els grans i no la pime i els autònoms, que som molts més. El teixit empresarial català se’n va en orris

Alhora, les ajudes "lentes" per a autònoms prometen una quantitat de diners a percebre que es calcularà aplicant el 70% a la base reguladora de cotització. "Com que no ens ajuden amb el lloguer, les quotes d’autònoms s’han de pagar igualment, si et vols acollir a les ajudes dels autònoms tens dret al 70% de la cotització mínima, que acaba quedant amb 700 euros, però amb això no arribem a final de mes, perquè el lloguer ja val més de 1000 euros i la quota son 300", critica la fisio. "És una pena perquè les administracions sempre miren el gran i no miren la pime i els autònoms, que som molts més. El teixit empresarial català se’n va en orris". 

La crisi que ve

La situació i la gestió per part de les administracions no deixa el teixit empresarial amb massa esperança. "Que no ens enganyin, la situació sense el coronavirus tampoc no hagués arribat al setembre. Sembla que la crisi l’hagi provocat el coronavirus, però ja estava arribant, el virus ha donat una empenta i a la política ja li va bé perquè així no es nota que no han fet els deures", explica M.P. En la mateixa línia ho diu l'empresari J.B: "Ve una època molt bèstia a nivell social i econòmic. Anem cap a una crisi global de magnituds estratosfèriques, perquè ara per exemple Xina s’està recuperant però a nivell econòmic estaran fatal, perquè la resta del món està malament i ningú els compra res". 

Això comportarà un augment de l'economia submergida al·lucinant

Sobre la gestió de la crisi sanitària, l'empresari considera que "és molt trist veure que en el gabinet de crisi de l'Estat no hi ha cap economista i que no estan fent res com cal". Segons ell, "el problema és que no ho han aturat tot. I per tant no baixa el virus i es deixa un merder a les empreses. La principal crítica que faria és que s’ha fet tot a mitges tintes, si parem ho parem tot, però sinó no fem res. Fer-ho com s'està fent fa que l’impacte sigui molt més bèstia", critica. 

El problema és que no ho han aturat tot, i per tant no baixa el virus i es deixa un problema molt gros a les empreses

Finalment, l'auditora considera que "és inhumà com s’està tractant als empresaris" i creu, en la línia dels autònoms, que "això portarà un auge de l'economia en negre i submergida al·lucinant", per tots aquells que estan decebuts de veure que, tot i pagar quan toca, no tenen cap ajuda. Amb tot, M.P explica que s'està començant a veure entre les pimes una xarxa solidària. "D’una manera més o menys tàcita, ha anat apareixent una xarxa solidària entre pimes per pagar el 50% i ajornar la resta, ho està fent tothom". Un gest en certa manera esperançador en temps tan difícils.