La petita i mitjana empresa catalana i els autònoms ja comencen a pagar la factura del coronavirus. El 35% de les pimes i autònoms asseguren que s'estan veient afectats per la crisi del coronavirus Covid-19, i el 60% considera que haurà de prendre mesures si la crisi s'allarga uns mesos. Així ho conclou l'enquesta feta per la patronal Pimec sobre l'afectació del coronavirus, i estima que l'impacte macroeconòmic a Catalunya, "basant-se en la fotografia actual", està suposant una davallada diària d'entre 71 i 108 milions d'euros diaris al conjunt de les pimes catalanes, i des de l'1 de febrer fins el 10 de març es calcula que han deixat d'ingressar entre 2.769 i 4.212 milions. A més, "en cas que s'allargués tres mesos, es preveu una pèrdua d'entre 6.390 i 9.720 milions, el que suposa entre l'1,3 i el 2% del PIB català produït per pimes i autonoms en un any". 

La patronal catalana de les petites i mitjanes empreses ha fet aquest càlcul després de realitzar una enquesta entre 1.088 pimes que revela, a més, que, si continua la crisi sanitària, el 10% d'aquestes empreses preveu iniciar Expedients de Regulació d'Ocupació Temporals i el 15,5% durà a terme aturades parcials d'activitat.

En aquest sentit, el president de Pimec, Josep González, s'ha sumat a Foment del Treball a l'hora de demanar a l'administració "agilitat" per tramitar els Expedients de Regulació d'Ocupació Temporals (ERTO) que veu inevitables, entre d'altres mesures. El gerent de l'Àrea Institucional de Pimec, Ángel Hermosilla, ha admès que, en funció del temps de prolongació de la crisi sanitària, hi ha l'amenaça de la recessió.

Principalment, el sector dels serveis pateix per la davallada de vendes i de reserves, mentre que el problema per a la indústria, el comerç i les reparacions és de manca d'aprovisionament d'stocks. Segons l'informe, el 35% de les pimes i autònoms de Catalunya estan patint ja algun tipus d'afectació, el 30% vaticinen un augment de les baixes laborals i el 28,8% veu perill de ruptura d'estocs, entre d'altres impactes.

Un missatge de tranquil·litat

El president de Pimec, Josep González, ha llançat un missatge de tranquil·litat a la ciutadania respecte a la garantia d'abastiment de productes bàsics als supermercats i ha assegurat que no cal acumular-los a casa.

En aquest sentit, González ha alertat que si s'estén el nerviosisme i la població va en massa als supermercats per comprar productes, això sí que podria acabar per produir un desajust entre l'oferta i la demanda. "No cal acumular productes a casa. Totes les cadenes tenen ara mateix plena capacitat per suplir els productes. No ens posem més nerviosos del compte perquè si no sí que podem acabar provocant problemes", ha assenyalat el dirigent de la patronal catalana.

En els últims dies s'estan veient imatges en alguns supermercats de prestatgeries buides, sobretot a última hora de la tarda, per la tendència a acaparar productes a casa davant el temor que produeix la ràpida expansió del coronavirus.