Arran de la manca d'homologació i certificació dels tests de detecció del coronavirus per la seva alta demanda, el fòrum Cooperació Econòmica Àsia Pacífic (APEC) va contractar l'empresa catalana Grup Met perquè fos el proveïdor oficial dels kits de detecció del coronavirus, no només als 21 països del grup sinó a més de 30 països. En declaracions a ElNacional.cat, el president de Grup Met, Francesc Maristany, explica que "els governs d'aquí no ens fan gens de cas, hem posat a tothom en contacte i no han mogut ni una peça", assegura amb resignació. "És incomprensible".
De fet, Grup Met és el representant i distribuïdor de MondeB2B, la plataforma publicoprivada de marketplace de l'APEC. Són el soci logístic a Espanya i ara han adaptat la seva logística focalitzada en tèxtil a les necessitats del coronavirus, "principalment a tests PCR, guants i mascaretes", explica Maristany, "perquè són elements que ara van tan demanats que es tendeix a la falsificació". D'aquesta manera, se'n garanteix la certificació i el seu enviament urgent arreu del món.
Des que va començar la pandèmia, des de Grup Met han enviat fins a 20 milions de tests PCR a més de 30 països, entre els quals no hi ha Espanya. I per què? "No perquè nosaltres no hàgim contactat amb tothom d'aquí", sinó perquè "no ens fan cas". Els PCR són els tests per detectar el Covid-19 amb un 95% de fiabilitat, i els que distribueix Grup Met es fabriquen a Corea del Sud i a Singapur, i el seu preu ronda els 30 dòlars per prova.
Espanya va preferir comprar els kits de presumpció, que són més barats i es fan a la Xina, i van ser el focus de la polèmica fa uns dies. "No és que siguin falsos ni defectuosos, sinó que no són els indicats per detectar el coronavirus, ja que tenen una fiabilitat del 30 o el 35%", i el preu també és menor, entre 5 i 7 dòlars la prova, segons explica el president del Grup Met. Davant aquesta polèmica, Maristany assegura que "sobta que no es contacti amb nosaltres i en canvi contactin amb altres sense certificacions". En aquest sentit, es queixa que "això demostra que aquestes decisions no les està prenent qui les ha de prendre, les prenen polítics quan les haurien de prendre especialistes".
"El govern és el pare absent"
Per Maristany "és incomprensible" que, "tenint-ho a l'abast com els ho hem posat, els governs d'aquí no es dignin a fer res. Pel que jo sé no han fet ni una comanda". Segons el fundador de Grup Met, part del problema és pel fet que "hi ha una manca de projectes publicoprivats".
"Entenc que en el sector públic hi ha uns tempos molt marcats i tot va més lent, per això fa falta el model publicoprivat per agilitzar les coses". Segons ell, "en el moment d'emergència la resposta ha de ser àgil, i aquí les respostes brillen per la seva absència", assegura Maristany. "Els governs estan sent com els pares absents".