L'allau d'Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) "per força major" presentat per les empreses per la crisi del coronavirus creix exponencialment, i ja són més de 26.000 les empreses catalanes que han decidit posar en marxa un expedient, afectant uns 244.000 treballadors. En aquest context, els sindicats UGT i CCOO avisen que s'està donant un "oportunisme" per part de les empreses per acomiadar i alerten que "molts d'aquests ERTO realment no són per força major". Per aquest motiu, asseveren, "s'haurà de revisar més endavant".
"Hi ha un clar abús dels ERTO i de la causa de força major. Treball haurà de revisar tota la documentació a posteriori", ha assegurat el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, en declaracions al 3/24. "Ens estem trobant moltes empreses que posen dificultats a la flexibilitat laboral i que continuen treballant parcialment, però que volen acollir-se a la causa de força major. Perquè així es veuran beneficiades de l'exoneració de la cotització de Seguretat Social dels seus treballadors", ha continuat el líder sindical, que també ha lamentat que moltes empreses "fan l'agost" amb la crisi pel coronavirus.
El sindicat UGT també s'afegeix a la queixa, i asseguren que "la utilització interessada de la força major respon d’una banda a intentar evitar el paper d’intervenció dels treballadors a través de l’obertura del període de consultes, i d’altra banda per poder aprofitar l’exoneració per part de l'empresa de pagar la part empresarial de la quota a la Seguretat Social".
Així doncs, denuncien, "evitar interessadament la intervenció dels treballadors i treballadores en els expedients no només vulnera la llibertat sindical, sinó que desequilibra la responsabilitat compartida que hauríem de tenir en la sortida d’una crisis sanitària com aquesta, i ens condemna novament als treballadors i treballadores a pagar-ne les conseqüències".
Segons els sindicats, "fer barra lliure amb la consideració de força major, no només allibera de responsabilitat a les empreses en la col·laboració per sortir d’aquesta crisi, sinó que a més afebleix el sistema públic de seguretat social que és fonamental per garantir un món del treball just".
La guerra entre CCAA
En paraules de Pacheco, l'abús es troba en diversos sectors, i en declaracions al 3/24 ha posat alguns exemples. "Algunes que fabriquen equips de protecció individual, per exemple. Ahir escoltava una conversa amb la consellera de Salut que els demanen un euro per una mascareta que val 0,05 cèntims", ha destapat Pacheco. "Hi ha una guerra entre comunitats autònomes i entre països per poder garantir les comandes a les empreses que fabriquen material sanitari i EPI. S'està plantejant tot com una mena de subhasta a veure qui paga més i s'endú el material", ha reflexionat el secretari general de CCOO a Catalunya. "Aquestes empreses han perdut tota l'ètica i la moral. Estan fent negoci amb una crisi de pandèmia sanitària", ha reblat Pacheco, que ha tornat a incidir sobre la proliferació d'ERTO poc justificats en moltes empreses catalanes.
"En aquest cas tampoc es tracta de buidar ara les arques de l'estat, ja que tots aquests recursos s'han de posar prioritàriament a disposició de la Sanitat", ha comentat. "S'ha de ser molt estrictes amb la vigilància dels motius dels ERTO, igual que cal garantir que a les empreses s'adoptin les mesures de seguretat i salut laboral necessàries", ha puntualitzat Pacheco, que ha tingut una última demanda a bancs i entitats financeres. "Cal demanar-los també compromís amb la situació del país. Han de flexibilitzar l'accés al crèdit", ha finalitzat el secretari general de CCOO a Catalunya.
Què és un ERTO?
Recordem què és un ERTO i les seves principals característiques. Es tracta d'un Expedient de Regulació Temporal de l'Ocupació. No hi ha acomiadament, sinó que es tracta d'una suspensió del contracte amb dret a atur. Aquest atur consumit durant l'ERTO es reposa en acabar el procés. En el cas dels ERTO per força major que entren per decret en el cas del coronavirus, una de les principals condicions per a les empreses que el duguin a terme és mantenir l'ocupació durant almenys sis mesos un cop acabat el procés; sinó, l'empresa haurà de retornar les ajudes a l'Estat.
Drets del treballador en un ERTO
- Qualsevol treballador que es vegi afectat per un procés d'ERTO té dret a atur, que es tornarà a reposar una vegada acabat el procés.
- No cal haver cotitzat el període mínim per tenir dret a aquest atur.
- Es va a l'atur en condicions econòmiques normals: els 180 primers dies es percep el 70% de la base reguladora, la resta de dies el 50% de la base reguladora.
Alhora, cal tenir present que un ERTO comporta altres coses:
- Mentre s’està en un ERTO no es generen ni vacances ni la part proporcional de les pagues extres.
- No necessàriament s’ha de suspendre el contracte a jornada completa, sinó que es pot reduir i anar a l’atur. En aquest cas, es tractaria d’un ERTO de reducció de jornada.
- Si la persona està de baixa i és inclosa en un ERTO, només l’afectarà quan torni a estar d’alta. Si està de vacances quan comença l’ERTO, les deixa de gaudir i se li aplica l’ERTO.
- És l’empresa la que tramita les gestions amb el SEPE. Aquest ha paralitzat els terminis per sol·licitar l’atur, ja que no ofereix atenció presencial, sinó només en línia o per telèfon.