La joint venture Redevco i un dels fons d'Ares han tancat la compra de l'emblemàtic El Corte Inglés de Portal de l'Àngel de Barcelona. Els nous propietaris invertiran més 200 milions d'euros entre la compra de l'actiu i la reforma, ja que l'objectiu és que l'edifici tingui ús comercial i també d'oficines. Fa uns mesos el grup presidit per Marta Álvarez va posar a la venda aquest emblemàtic immoble, l'edifici d'oficines Torre Titania i la botiga de Porta del Sol 10 de Madrid amb la finalitat d'aconseguir uns 550 milions d'euros. El motiu? El centre del Portal de l'Àngel, adreçat principalment a un públic jove, amb moda, productes esportius, audiovisuals i complements, no estava oferint la rendibilitat esperada per la companyia, fet pel qual es va optar per la seva venda.
Redevco, després d'adquirir el bloc, ha apuntat que es tracta "d'una atractiva oportunitat d'inversió gràcies a la seva ubicació, a més d'una aposta per millorar la sostenibilitat i l'habitabilitat dels espais urbans". En aquesta línia, el vicepresident d'Ares Real Estate, Álvaro Urbón, ha assenyalat que "donada la seva excel·lent ubicació, l'accés de l'immoble a notables serveis i infraestructures públiques, juntament amb l'oportunitat de millorar el seu impacte mediambiental, estem convençuts del futur d'aquesta inversió". JLL i Pérez Llorca han assessorat els compradors, i Cuatrecasas i Cushman & Wakefield als venedors. El 2020 la companyia va vendre el centre comercial de Francesc Macià, situat a l'avinguda Diagonal de Barcelona, per 151 milions d'euros. Aquest actiu sumava 40.000 metres quadrats de superfície i el comprador, Mersan Assets Management, invertirà 22 milions d'euros per convertir-lo en un macrocomplex d'oficines.
Canvi d'estratègia
El Corte Inglés fa un temps va decidir desinvertir en aquells actius no estratègics i tancar aquells que no els oferien un bon retorn. Per aquest motiu, la companyia presidida per Álvarez va decidir tancar al carrer Colón de València, a la Gran Via de Bilbao, a La Moneda i Carrer Vitòria a Burgos, un centre comercial a Jaén, un altre a Múrcia, La Vaguada, Parque Sur i a Serrano 52, a Madrid. A més, també es va desprendre de la seva botiga d'esports a la plaça del Duque de la Victoria a Sevilla i un segon edifici al carrer Maria i Jesús de Còrdova que operava com a outlet. Paral·lelament, l'empresa també va vendre múltiples edificis d'oficines a Madrid.
Can Jorba
El Corte Inglés de Portal de l'Àngel ronda els 20.000 metres quadrats de superfície i és conegut com a Can Jorba. L'edifici, que fa anys albergava una sucursal de l'empresa familiar Magatzems Jorba, va ser el primer local comercial d'Espanya on es van instal·lar escales mecàniques. L'estètica del comerç està inspirada en l'arquitectura francesa de l'època. El 1963 l'edifici va passar a ser propietat de Galerías Preciados. El 1995 l'immoble va ser comprat per El Corte Inglés i finalment el 1998 va acabar obrint les portes. Després de l'operació, El Corte Inglés continuarà sent l'inquilí de l'edifici com a mínim un any més.
El carrer més car d'Espanya
El Portal de l'Àngel és el carrer comercial més car d'Espanya per invertir. Els lloguers en aquesta via ronden els 3.420 euros el metre quadrat i fa més de deu anys que encapçala el rànquing. L'artèria barcelonesa ocupa el catorzè lloc a la llista mundial de carrers més cars, segons un estudi que publica cada any la consultora immobiliària Cushman & Wakefield. El primer lloc l'ocupa el carrer Causeway Bay de Hong Kong, on els lloguers ronden els 25.965 euros el metre quadrat, el segon lloc es troba a la Cinquena avinguda de Nova York, amb un cost per metre quadrat de 21.295 euros i el tercer lloc es troba a New Bond Street, a Londres, amb 16.222 euros per metre quadrat i any. De fet, el Portal de l'Àngel va rebre l'any passat 4,5 milions de visitants i s'estima que aquest 2022 arribi als 8 milions.