La zona euro va registrar de mitja en el primer semestre de l'any 26.000 aturats, la qual cosa deixa en evidència Espanya tenint en compte que va comptabilitzar 7,5 vegades més. Concretament, les persones en situació d'atur els primers sis mesos de l'any van arribar fins a les 197.000. Així ho determina el nou informe de conjuntura econòmica de la patronal catalana Foment del Treball. "Haurien de perdurar els ajuts econòmics com els Expedients de Regulació d'Ocupació (ERTO) el temps que siguin necessaris per salvar el teixit productiu i que no es converteixin en ERO —ha assenyalat el secretari general adjunt i director d'Economia de Foment, Salvador Guillermo— sobretot en el turisme, la cultura i l'esport".

La patronal també destaca el xoc econòmic de la crisi en el conjunt del país pel fortíssim increment del dèficit públic. La despesa estimada en el primer semestre pel Covid arriba als 20.800 milions d'euros. A més, es van reduir tant les exportacions de béns (del -3,7% al -28,5%) com de serveis (del -11,2% al -60,2%). Es destaca també la forta caiguda del consum privat i de la inversió, -25,7% i -26,8% respectivament.

També es fa una de comparativa amb la caiguda de l'economia a Catalunya, que va ser menor respecte la d'Espanya en el segon trimestre de l'any —segons dades de l'Idescat—. El PIB a Catalunya, concretament, va caure un 21,3% respecte a l'any anterior.


Gràfic de l'evolució del PIB a Catalunya i Espanya al 2020. Foto: Foment

Des de Foment es posa èmfasi en la necessitat d'abordar plans com els implementats a França, on s'ha posat en marxa un Pla de Rellançament, que afronta la crisi del Covid focalitzant-se en el llarg termini (el 2030). Aquest està "basat en tres pilars: l'ecologia, la competitivitat i la cohesió social, que faria falta també incorporar en el nostre sistema, amb una participació activa dels agents econòmics i socials", afegeix.

El pla francès marca el camí d'Espanya

"A França veiem com algú es posa al comandament, explica clarament la situació i implementa plans a l'altura de la situació. I això és el que necessita Espanya", ha assenyalat el president de la Comissión d'Economia i Fiscalitat de Foment, Valentí Pich. Davant d'aquesta situació —afegeix Foment— la prioritat de la política econòmica del govern espanyol ha de ser salvar l'ocupació i les empreses per evitar que de la crisi sanitària i la crisi econòmica, es derivi en una crisi social.

Quant al programa d'ajuda europea —on hi ha una part significativa d'ajuts directes de 140.000 milions d'euros— insta a focalitzar-lo especialment en reforçar i millorar la competitivitat de l'economia, a més d'apaivagar els efectes negatius que pateixen sectors i empreses a causa de les restriccions de salut pública associada al coronavirus.

Quant a l'activitat turística, durant els set primers mesos de 2020, la despesa total dels turistes internacionals va descendir un 72,6% respecte al mateix període de 2019. D'aquesta manera s'assoleixen els 14.291 milions d'euros a Espanya, davant els 52.360 acumulats a juliol de l'any passat. Catalunya, segona destinació turística d'Espanya amb 2,9 milions de visitants, representa el 21,2% del total (amb una disminució de 75,6% anual).

 

Imatge principal: Oficina d'ocupació ERTO coronavirus. Foto: Europa Press