Paulina Ion va arribar a Barcelona fa 5 anys des de Romania. Va començar a treballar fent manicures a domicili, atraient públic per mitjà de la seva web, que va aconseguir situar a primera pàgina a Google en cerques relacionades amb ungles postisses. Va decidir muntar el seu negoci quan va començar a no donar a l'abast amb les cites de les clientes.

“Vaig anar a Barcelona Activa i allà em van ajudar a fer un pla d’empresa i a buscar finançament”, explica. Va poder aconseguir finançament de 40.000 euros, tot i que, diu, el seu cas no és extrapolable a qualsevol que posa un negoci com el seu, ja que ella estava adquirint productes i maquinària punters al mercat. “Mai no he intentat començar un negoci d'aquesta envergadura a Romania”, aclareix, “però sé que és més fàcil que aquí, i encara ho és més si tens diners per agilitzar els tràmits”. Si n'ha de fer una valoració general, diu que no li ha estat difícil muntar un negoci a Espanya, però aclareix: "Cal tenir en compte que jo sóc autònom, precisament no vaig constituïr-me en S.L. perquè aleshores sí que em suposava molts més tràmits i despeses”.

Espanya: 82ena al rànquing mundial

Espanya ocupa el lloc 82 al rànquing de països del World Bank Group del 2015 que mesura com de difícil és començar un negoci a un total de 210 països. Aquesta classificació té en compte la facilitat (en nombre de tràmits i de dies que cal esperar) per tramitar qüestions com el registre de propietat o l’alta d’un contracte de llum, d’obtenir crèdit, protecció dels inversors minoritaris, quantitat d’impostos que cal pagar i resolució de la insolvència, entre d’altres.

Segons reflecteix aquest informe, a Espanya calen 7 tràmits per muntar una empresa. Cada tràmit s’entén com qualsevol interacció dels fundadors de la companyia amb parts externes (per exemple institucions, empreses de subministraments, advocats o notaris). En total, són necessaris una mitjana de 14 dies per culminar la fundació d’una empresa.

A Espanya calen una mitjana de 7 tràmits per muntar una empresa i de 14 dies per enllestir-los tots

A més, crear un negoci a Espanya suposa una despesa d’un 5,2% de la renda per càpita. Això inclou les tarifes oficials i els honoraris per serveis legals o professionals si són requerits per llei o utilitzats a la pràctica de forma comuna, i exclou IVA i suborns. També inclou reglaments, codis de comerç, impostos de societats, etcètera, en una mitjana que té en compte les estimacions aportades per advocats.

Entre els països que obtenen una classificació similar a Espanya hi ha Croàcia, Colòmbia, Luxemburg, Polònia, Senegal, Zàmbia, Japó, Jordània i Burkina Faso, entre d’altres. Àustria i Alemanya són els dos únics països europeus on és més difícil constituir una empresa que a Espanya, al lloc 106 i 108 respectivament.

A nivell català, el panorama no és més optimista. Al seu estudi Doing Business in Spain 2015, el World Bank Group situa Catalunya al 6è lloc del conjunt de les 17 comunitats autònomes en facilitat per fer negocis, amb un nombre mitjà de 10 tràmits i 14 dies de mitjana de demora. Catalunya és, per exemple, una de les comunitats autònomes on és més complicat el procés de registre de la propietat, mentre que en l'obtenció de permisos de construcció es troba en una posició intermitja. Les tres primeres del rànquing són La Rioja, Madrid i Navarra.

Importar de la Xina als Estats Units

Si, a més de voler emprendre un negoci, aquest negoci requereix importar i exportar mercaderies, la cosa es complica. Marc Cots, gran aficionat dels esports d'aventura, va descobrir Dome, un producte que permetia capturar imatges amb càmera GoPro en entorns aquàtics on hi aparegués tant el que hi ha a la superfície de l’aigua com el fons. Va decidir vendre'l per internet a tot el món, però especialment als Estats Units, que és on va comprovar que hi havia més cerques a Google d'aquest producte, des de la Xina, que és l'únic lloc on es fabrica una versió amateur, per a instagramers i altres apassionats de difondre fotografies a la xarxa (a Europa se'n fabriquen versions per a fotògrafs professionals). I per això necessitava crear una empresa.

"Vaig estar a punt de crear una societat civil privada (SCP), perquè ja ho havia fet fa uns anys quan vaig decidir vendre monopatins per internet", explica Marc Cots, "però tinc una amiga vivint a Londres, que és qui gestiona tot el procés de venda del producte, que va proposar fundar una Societat Limitada (private limited company o Ltd.) al Regne Unit perquè la càrrega impositiva és molt més baixa i no requereix capital social inicial (només vam pagar 62 euros en tràmits), mentre que a Espanya aquesta despesa inicial és de 3.000 euros". Ho van fer online, sense necessitat de viatjar allà, per això no van crear l'empresa directament als Estats Units, on també és fàcil crear una empresa però requereix tràmits presencials.

A més, triar el Regne Unit sempre compta amb els avantatges de ser europeu. Marc Cots va nomenar la seva amiga sòcia i directora resident als estatuts per corroborar que l'empresa té domicili britànic i va centrar tota la seva activitat allà. Per tot plegat van trigar quatre dies, i el que els va suposar tres dies va ser l'obtenció d'un compte bancari a nom de l'empresa per al qual sí que es necessita la presència d'una persona autoritzada. "Per fer la inscripció per internet vam trigar dues hores i al dia següent teníem els papers", relata.

Al Regne Unit es pot crear una empresa en poques hores via internet, sense necessitat de signar cap tràmit presencial

Crear una empresa: 0 euros

El Regne Unit figura a la llista del World Bank Group com el país número 17 en facilitat per emprendre un negoci. La mitjana de tràmits que calen per registrar una empresa és de 4, i acostumen a caler només 4 dies per tenir-los enllestits. Altres països que faciliten al màxim la creació d'empreses són Nova Zelanda (número 1 de la llista), on es pot crear una empresa en un sol tràmit i en menys d'un dia, i Austràlia (al número 11), on calen tres tràmits que s'enllesteixen en dos dies i mig de mitjana. Ambdós països tenen programes específics per atraure empreses que hi tributin, per fer créixer les seves economies amb una població escassa. També el Canadà (al número 3) afavoreix l'emprenedoria, i permet crear una empresa amb dos tràmits i un dia i mig de mitjana. Encapçalant la llista també hi figuren països asiàtics coneguts per la seva frenètica activitat econòmica, com ara Singapur, Hong Kong o Malàisia. Cap d'aquests països requereix inversió inicial en capital social.

Nova Zelanda requereix un sol tràmit que es pot fer en menys d'un dia per crear una empresa, sense necessitat d'aportar capital social inicial

De Rússia a Vietnam passant per Colòmbia

Entre els països que treuen molt d'avantatge a Espanya a l'hora d'emprendre nous negocis també hi ha Rússia (al lloc 41 de la llista). Andreiy Kanepi, un jove de 28 anys que va viure cinc anys a Barcelona, va veure potencial de negoci entre els empresaris espanyols que volen fer negocis a internet a Rússia, i per això quan va tornar al seu país va fundar Runet.co, un portal que ofereix serveis de posicionament a Yandex, el cercador més utilitzat a Rússia. "Podria haver muntat el negoci a Barcelona, ja que hi tinc amics que col·laboren en tasques de captació de clients espanyols, però a Rússia és més senzill i més barat", explica. Constituir una societat limitada a Rússia requereix aportar un capital inicial de 10.000 rubles (350 euros). Això sí, requereix que hi hagi com a mínim un soci rus.

Rússia permet crear una Societat Limitada per 350 euros, a diferència d'Espanya, on es requereixen 3.000 euros

A Colòmbia, país que està només dues posicions més enrere que Espanya al rànquing del World Bank Group (al 84è lloc), Xavier Escayola, de Sabadell, hi ha posat una filial del seu negoci de rètols. "Els tràmits són similars a Espanya", explica, "tot i que al final tot s'allarga més del que et diuen al principi, ens van dir que trigaríem un mes i al final sempre faltava algun document i vam acabar trigant-ne quatre". Escayola va triar Colòmbia com a mercat emergent en l'àmbit dels rètols comercials, amb les facilitats fiscals que donen a l'entrada de capital estranger. "Això sí, són molt estrictes amb els requisits per beneficiar-se de la fiscalitat avantatjosa: nosaltres ens vam endarrerir amb el pagament d'un impost i ens van retirar els ajuts", afegeix.

Això també passa al Vietnam (119ena al rànquing), on una parella d'austríacs ha muntat un restaurant. Per a ells, les dificultats que criticaven d'Àustria (106ena) o les d'Espanya o Colòmbia els semblen un paradís al costat de les que s'han trobat per muntar un negoci en aquest país del sud-est asiàtic. "Per la condició de república socialista, aquest país recela molt dels estrangers que, tot i això, continuen emprenent negocis perquè la producció és més barata", expliquen. "Per començar, es necessita un soci autòcton, que és qui ha de fer tots els tràmits amb l'administració, de tu només volen els diners i la capacitat de gestió". Detallen com un vietnamita triga menys de la meitat que un estranger per posar una empresa, uns 15 dies, i ho fa en 10 tràmits. "Això, sense comptar les despeses que tens en suborns", afegeixen.