L'any passat l'economia espanyola ja va créixer molt menys del que s'esperava en un inici i sembla que aquest any va pel mateix camí. Segons ha publicat aquest divendres al matí l'institut nacional d'estadística (INE). De fet, podríem dir que l'economia espanyola ha frenat en sec el seu creixement durant el primer trimestre de 2022, ja que ha desaccelerat en gairebé dos punts entre gener i març, fins a situar-ho en el 0,3%, molt lluny del creixement del 2,2% dels últims mesos de 2021. Tot plegat, segons apunta l'INE és causat per la caiguda del consum.
Així, l'INE estima que el consum de les llars es va contreure un 3,7% en el primer trimestre, davant del creixement de l'1,5% que va registrar en l'últim quart de 2021. És la primera taxa negativa de la despesa de les famílies des del primer trimestre de l'any passat i el seu major descens des del segon trimestre de 2020, quan la pandèmia i el confinament va enfonsar el consum familiar un 20,4%. En canvi, el creixement interanual del PIB es va accelerar gairebé un punt en el primer trimestre, des del 5,5% de l'últim trimestre de 2021 al 6,4%, a conseqüència d'una major aportació del sector exterior.
En concret, la demanda externa va aportar 3,1 punts al PIB interanual del primer trimestre, xifra 1,3 punts superior a la del trimestre anterior, mentre que la demanda nacional va contribuir amb 3,3 punts, cinc dècimes menys. Estadística ha explicat que l'avanç de dades d'aquest primer trimestre s'ha realitzat a partir d'indicadors estadístics que oferien resultats fins a febrer, encara que s'han incorporat algunes estimacions d'indicadors referits al mes de març, basats en dades administratives i altres fonts addicionals. No obstant això, avisa que les futures revisions de les dades del primer trimestre podrien ser majors a les habituals pel context econòmic i de canvis "bruscos" que es viu actualment.
Tanmateix, tot i que l'aturada del creixement econòmic hagi estat causat principalment per la caiguda del consum, 'INE assegura que l'alentiment es va començar a notar a partir dels indicadors estadístics que oferien resultats fins a febrer, és a dir just quan es va produir la invasió russa d'Ucraïna el passat 24 de febrer. Així, malgrat incorporar algunes estimacions d'indicadors referits al mes de març, l'INE avisa que les futures revisions de les dades del primer trimestre podrien ser majors a les habituals pel context econòmic i els canvis "bruscos" que s'han viscut aquests últims mesos.
A preus corrents, el PIB del primer trimestre es va situar en 317.760 milions d'euros, 1.755 milions d'euros menys (-0,5%) que en el trimestre anterior. Aquesta caiguda es deu al fet que el repunt dels preus de les importacions (+9,9% en mitjana) va ser més pronunciat que el dels béns i serveis produïts per l'economia. En taxa interanual, el PIB va registrar un creixement del 6,4% en el primer trimestre, gairebé un punt per sobre del trimestre anterior, amb una contribució de la demanda externa que va marcar rècord en gairebé 13 anys.
Es disparen els preus de les exportacions i importacions
Tot i aquesta frenada en sec del creixement econòmic, una dada que sorprèn és que l'Índex General de Preus d'Exportació dels productes industrials va registrar un augment interanual del 20,7% el mes de març passat, gairebé 1,5 punts per sobre de la taxa de febrer i el seu major repunt interanual des de l'inici de la sèrie, el gener de 2006, segons ha informat aquest divendres l'INE. En aquesta línia, cal recordar que els preus d'exportació dels productes industrials fa nou mesos que baten rècords. Un dels motius per aquesta gran pujada dels preus ha estat, com quasi tots els augments de preus de l'últim any, l'energia, que va elevar la seva variació interanual 28 punts, fins al 187,1%, per l'augment dels preus del refinament de petroli i de la producció i transport d'energia elèctrica.
Per part seva, els preus d'importació dels productes industrials es van incrementar un 30,7% en comparació amb març de 2021, taxa més de 5,5 punts superior a la del mes anterior i també la més alta des de gener de 2006. En aquesta evolució també va influir principalment l'energia, els preus d'importació de la qual van augmentar un 138,3%, més de 40 punts per sobre de la taxa de febrer, per l'encariment de l'extracció de cru i gas natural i de les coqueries i el refinament de petroli.