La Fageda, el projecte social creat el 1982 amb la voluntat de millorar la vida de persones amb malaltia mental i discapacitat intel·lectual i que des del 1993 elabora iogurts a la seva seu de la comarca de la Garrotxa (Girona), ha tornat a sumar un reconeixement a els Superior Taste Awards de l'International Taste Institute de Brussel·les.
Després d'haver rebut tres estrelles amb els iogurts Grec Natural i Orígens, aquesta vegada La Fageda ha estat reconeguda amb una estrella per la seva Crema Catalana Orígens. El jurat, compost per més de 200 xefs i sommeliers de reconegut prestigi mundial, ha atorgat una puntuació total del 73,5% a les postres de La Fageda, que ha destacat especialment en les categories de textura (75,7%) i aspecte ( 77,2%), valorant la cremositat i l'aroma autèntica que caracteritzen aquesta recepta tradicional catalana.
L'avaluació s'ha dut a terme sota estàndards internacionals estrictes (AFNOR XP V096A), mitjançant tasts a cegues que garanteixen l'objectivitat de l'anàlisi. Durant aquest procés, els experts han avaluat la Crema Catalana Orígens en cinc criteris sensorials: primera impressió, aspecte, olfacte, sabor i textura, oferint una descripció detallada de cada atribut.
L'International Taste Institute de Brussel·les compta amb un jurat internacional format per experts seleccionats per la seva experiència en l'anàlisi sensorial i la seva trajectòria en institucions com ara la Guia Michelin i Gault & Millau. Aquests professionals avaluen els productes de manera individual, seguint un rigorós protocol que inclou la preparació i la presentació estàndard de les mostres en condicions controlades, assegurant la màxima consistència i qualitat en l'avaluació.
La Fageda va llançar al mercat la Crema Catalana Orígens a l'octubre del 2024, comercialitzada sota el segell 'Orígens', una gamma nascuda el 2022 amb motiu de la celebració del 40è aniversari del naixement del projecte social. Aquesta crema catalana es basa en la recepta tradicional, elaborada amb llet fresca de proximitat, rovell d'ous de gallines en llibertat amb un toc de canyella i llimona. Incorpora un sobre de sucre caramel·litzat que es pot dosificar a la superfície per aportar un contrast cruixent.
Francesc Galí, director de Màrqueting i Comercial de La Fageda, subratlla la importància d'aquest guardó: “Aquest reconeixement internacional posa en valor l'esforç i la dedicació del nostre equip, demostrant que la qualitat i el compromís social poden anar de la mà per oferir productes que marquen la diferència”.
La Fageda va néixer el 1982, impulsada pel psicòleg Cristóbal Colón amb la voluntat de millorar la vida de persones en situació de vulnerabilitat creant per a elles llocs de treball reals i amb sentit. Tot i això, no va ser fins al 1993 quan el projecte va començar a produir iogurts.
La Fageda cerró el anterior ejercicio (2023) con una cuota en valor del 7,4% en Catalunya y una producción de más de 86 millones de unidades de yogures y postres lácteos. Actualmente comercializa también sus yogures en las Islas Baleares y las comunidades de Valencia y Madrid.