Quan va acabar el 2021 ja s'entreveia que la qüestió de la inflació seria un dels majors problemes durant la primera meitat de l'any, ara bé, ningú s'esperava la invasió de Rússia a Ucraïna i la crisi energètica posterior, que ha provocat que aquest febrer l'Índex de Preus al Consum, l'IPC, s'hagi disparat fins al 7,6%, la taxa més alta des de fa quasi 36 anys, des de febrer de 1986 no es veia una xifra tan alta. A més, amb aquesta nova dada, l'IPC interanual ja suma la seva quinzena taxa positiva consecutiva i suma tres mesos seguits en taxes superiors al 6%, un fet que tampoc veiem des de fa més de trenta anys.
Els principals 'culpables' d'aquesta nova pujada dels preus han estat els mateixos que el mes passat, preus de l'electricitat, que van disminuir menys que el febrer de 2021; a l'increment dels preus de la restauració, i a l'encariment del gasoil per a calefacció, dels carburants, dels automòbils, ahir per exemple es va batre el rècord històric de la gasolina arreu de l'Estat, i d'alguns aliments, com a llegums i hortalisses; llet, formatge i ous, i pa i cereals.
I és que en l'últim any, la calefacció, la llum i la distribució d'aigua s'han encarit un 51,7%; els olis i greixos han elevat els seus preus un 28,1% i el transport és un 13,3% més car pel cost més gran dels carburants. A més, si no tenim en compte la rebaixa de l'impost especial sobre l'electricitat i les variacions sobre altres impostos, mesures aplicades pel govern espanyol per tal d'intentar rebaixar el preu de la llum, l'IPC interanual hauria assolit el 8,5%, quasi un punt per sobre de la registrada.
Pel que fa a la inflació subjacent, és a dir sense aliments no elaborats ni productes energètics, la xifra és molt més baixa, de fet menys de la meitat, i encara que la taxa va créixer sis dècimes al febrer, va créixer fins al 3%, amb el que se situa més de 4,5 punts per sota de la taxa de l'IPC general. Tot i que la subjacent està a la meitat de l'índex general, aquesta és taxa més elevada de la subjacent des de setembre de 2008. Si mirem la taxa amb relació amb el mes passat, l'IPC va augmentar un 0,8% que contrasta amb la baixada del 0,4% que es va registrar el passat mes de gener, per la pujada dels preus dels carburants, dels combustibles per a calefacció, de les fruites i altres productes alimentosos, i de la restauració.
La inflació creix vuit dècimes a Catalunya
A Catalunya la cosa no ha anat massa diferent i al febrer es va registrar una inflació del 7,4%, un augment de vuit dècimes respecte al gener i d'un punt i mig respecte a l'any passat, que deixa a Catalunya com la quarta comunitat amb la taxa interanual més baixa, juntament amb el País Basc, i per darrere de Ceuta i Canàries (6,8%) i Madrid (6,9%).
Per demarcacions, totes van registrar un augment de preus respecte a gener: a Lleida van pujar un 1,1%, a Girona un 0,9%, a Barcelona un 0,8% i a Tarragona un 0,5%. A escala interanual, el territori en què més van augmentar els preus va ser a Lleida (9,6%), seguit de Tarragona (8,3%), Barcelona (7,5%) i Girona (7,1%).