La crisi energètica és un dels problemes que més preocupa a Europa. Des de Brussel·les, els estats membres s'han posat d'acord per fixar una quota d'estalvi, que ara per ara és voluntària si Moscou no tanca l'aixeta del gas, del 15% en el consum energètic per fer front a l'escassetat, encara que amb algunes excepcions per aquells països que depenen menys de Rússia, com és el cas de l'Estat espanyol. El Consell de Ministres del govern espanyol ja ha aprovat un paquet de mesures urgents per estalviar energia i reduir el consum en un 7%, i que inclou, entre altres restriccions, limitar la temperatura de les grans superfícies i el transport entre els 19 i 27 graus, i restringir la il·luminació dels aparadors i els edificis públics. Però, quines mesures es prendran a la resta d'Europa per estalviar energia i reduir la dependència del gas rus?
🌡️Totes les mesures d'estalvi energètic del govern espanyol, una a una
Portugal retalla el consum de l'administració pública
L'estat membre que es troba en una posició similar a la d'Espanya, per la dependència més petita en el gas rus, és Portugal. És per això que les mesures que s'inclouen en el pla d'estalvi energètic que el seu govern pretén aprovar s'assemblen a les decretades per l'Executiu de Pedro Sánchez, i que també busquen reduir el consum en un 7%. De moment, se sap que preveuen la "limitació del consum d'energia en els edificis de l'administració pública", a més d'engegar "una campanya de sensibilització general per a la reducció del consum d'energia per part d'empreses i famílies", avança el ministeri portuguès del Medi Ambient.
Itàlia s'independitzarà del gas rus
Encara que abans de la invasió d'Ucraïna compressin el 40 % del gas que consumeixen a Rússia, el govern italià s'ha proposat ser totalment independent del gas rus en la segona meitat del 2024. Aquest és objectiu fixat la setmana passada pel ministre italià de Transició Ecològica en funcions. Ara, el primer ministre italià en funcions, Mario Draghi, i la diplomàcia italiana han aconseguit nous acords amb Algèria, que ja s'ha convertit en el seu principal proveïdor de gas, en substitució de Rússia, i davant la crisi amb Espanya. D'altra banda, també han agilitzat la construcció de nou plantes eòliques per diversificar les fonts d'energia.
França multarà les grans superfícies que malbaratin l'energia
D'altra banda, el govern d'Emmanuel Macron pretén fer front a la pujada de preus de l'energia amb mesures que ja ha instaurat, com el topall a la factura de la llum i el descompte temporal a les benzineres. A Brussel·les, França s'ha compromès de manera molt ambiciosa a reduir en un 10% el consum energètic i del gas fins al 2024, i en un 40% abans del 2050. "Per a reduir la nostra dependència al gas i al petroli (de Rússia) s'ha d'intensificar l'esforç de sobrietat energètica que ha d'implicar a tothom", va asseverar el portaveu del Govern, Olivier Véran, qui, davant les crítiques que el mateix Executiu és un gran malbaratador d'energia, va assumir que ha de canviar de comportament i "donar exemple". És per això que el ministeri gal de Transició Ecològica proposa aprovar de manera urgent un pla d'estalvi energètic que combina les sancions a les empreses que malgastin recursos amb una incitació a hàbits més austers per part dels particulars. Més concretament, es prohibirà per decret la publicitat lluminosa durant part de la matinada (de la 1 a les 6) i la climatització de comerços o oficines que tinguin les portes obertes, sota l'amenaça d'una multa de 750 euros. La il·luminació dels cartells publicitaris i dels aparadors també es restringirà. S'aplicarà en tot el territori nacional i per als incomplidors la sanció serà de 1.500 euros.
Alemanya no descarta l'energia nuclear
Pel que fa a Alemanya, un dels estats membres que més depèn del gas rus, el canceller Olaf Scholz no descarta prolongar l'ús de les centrals nuclears com a alternativa a les restriccions del Kremlin. Amb tot, el mandatari ha reconegut que aquesta font d'energia suposa un percentatge molt petit del subministrament elèctric, i continuen apostant per reduir al màxim la generació d'electricitat amb gas. Per tant, s'espera que Berlín adopti mesures més restrictives per pal·liar aquesta crisi i complir amb el 15% d'estalvi. De fet, la capital alemanya ja ha decidit apagar la il·luminació d'uns 200 monuments repartits per la ciutat, com ara la Catedral de Berlín, l'Església de Santa Maria i el Vell Palau, entre altres edificis. D'altra banda, també s'ha limitat la temperatura de la calefacció de l'administració pública a la regió de Baviera als 20 graus, així com la il·luminació.