La crisi de subministraments i la pujada de preus de les matèries energètiques és estructural i no conjuntural, segons ha considerat aquest dijous el president de la patronal de la petita i mitjana empresa catalana, Antoni Cañete. Així ho ha assegurat basant-se en el fet que el 90% de les pimes catalanes han notat un augment de preus en les matèries energètiques i més del 84% està tenint problemes de subministrament en els seus productes. 

Pel que fa al preu de l'energia, Cañete ha defensat que la Unió Europea s'hauria de plantejar seriosament fer una compra conjunta per tal d'evitar sobrecostos, posant com a exemple la recent compra de vacunes contra la Covid, que ha demostrat ser el més eficient per a tots els Estats membre, tal com demana també el govern espanyol. A més, també ha reclamat que es prenguin decisions de manera urgent per tal de no allargar més el problema.

Mentre aquesta decisió no arriba, el president de Pimec ha reclamat preus més justos en matèria energètica per tal de poder seguir tenint un país més competitiu. Per arribar a aquesta fita ha reclamat que es comencin a diferenciar els diferents tipus d'energia dins del pool, ja que n'hi ha algunes, com la geotèrmica, que provoquen l'encariment del preu i ajuden, encara més, a aquest augment de preus que estem vivint en els últims mesos. 

El 63% del PIB català ve de les pimes

Cañete ha fet aquestes consideracions en la presentació de l'anuari de la pime catalana, on la patronal assegura que les pimes catalanes van aportar el 63% del PIB català l'any 2019, així com el 68,6% de l'ocupació i el 62,7% del valor afegit brut, i van representar el 99,8% de les empreses a Catalunya.

L'estudi de Pimec també mostra que el 2019, just l'any abans de la pandèmia, Catalunya tenia més de 532.000 pimes, que donaven feina a quasi dos milions de persones i que tenien una productivitat mitjana per ocupat de 65.028 euros. Del total de pimes, 224.870 tenien assalariats, amb un total d’1,66 milions d'ocupats i una plantilla mitjana de 7,4 persones.

Sergi Alcàzar

Juntament amb la presentació de l'anuari, Pimec també ha presentat una nova eina interactiva, de consulta que permet conèixer les dades econòmiques de les pimes catalanes. En concret, es poden conèixer els ingressos d'explotació, el resultat de l'exercici, la despesa de personal per ocupat, el nombre de treballadors i la rendibilitat econòmica

La selecció es pot realitzar segons la grandària de l'empresa, la seva localització al territori, sigui per demarcacions o comarques, exercici entre 2014 i 2019 i 17 sectors i els seus corresponents codis de Classificació catalana d'activitats econòmiques (CCAE) de dos dígits.

Resiliència del teixit empresarial

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent també ha intervingut durant la presentació de l'anuari destacant el valor de l'informe per a l'administració pública, ja que els permet analitzar l'efecte de les polítiques públiques en el teixit empresarial i ha remarcat la resiliència demostrada per les pimes durant la pandèmia.

No obstant això, ha avisat que "les pimes continuen sent vulnerables" i que per això el Govern ha dut a terme polítiques pal·liatives per a ajudar a les empreses i polítiques de reactivació a través d'ajudes directes.

Imatge principal: El president de Pimec, Antoni Cañete - Sergi Alcàzar