L'Aula Magna Modest Prats de la Universitat de Girona ha acollit l'acte de reconeixement a Cristóbal Colón, fundador de La Fageda, que ha rebut el títol de Doctor Honoris Causa per part d'aquesta universitat. El nomenament s'ha celebrat en un emotiu acte que ha comptat amb la presència d'importants càrrecs institucionals, membres de l'àmbit universitari, representants de La Fageda i desenes d'amics i familiars que han estimat acompanyar Colom durant la cerimònia.
"Cristóbal Colón és un exemple en el respecte a totes les persones, en l'atenció a la diversitat, en el suport als col·lectius en risc d'exclusió i en la defensa dels drets humans, que ha demostrat, a partir de la seva iniciativa i experiència empresarial amb finalitat social, com aconseguir una societat inclusiva, on tota persona, sigui com sigui, pugui trobar sentit a la seva vida, ha destacat en l'elogi del doctorand, la doctora Maria del Carmen Carretero Romay, catedràtica de Tecnologia dels aliments.
"És rellevant- ha afegit- que, des d'una universitat, que ha de ser motor de coneixement, de creativitat i d'esperit crític, i sobretot educadora, es reconegui la tasca d'un home que ha dedicat la seva vida a proporcionar eines per desenvolupar una vida digna i satisfactòria a les persones diferents, diferents perquè tenen necessitats especials, o perquè pertanyen a col·lectius vulnerables en el context de la societat actual".
El rector de la Universitat de Girona, el doctor Quim Salvi, ha fet lliurament de la medalla i diploma a Cristóbal Colón. El fundador de La Fageda va iniciar el projecte a Olot l'any 1982 per tal de millorar la vida de persones amb malaltia mental creant per a elles llocs de treball. Colom concep el "treball amb sentit" com una poderosa eina per transformar vides i donar-los sentit. En el seu discurs, ha transmès que "en la Fageda, parlar de treball amb sentit, és parlar d'un treball que té direcció i propòsit".
En la seva intervenció ha emfatitzat la importància que cada ésser humà sigui reconegut: "Ara, quan analitzo el que ha estat essencial del que hem fet en aquests anys com persones, la paraula que més clarament m'apareix és reconèixer. Si, reconèixer perquè estic convençut, que l'ésser humà té com a necessitat fonamental ser reconegut. Les persones ens constituïm a través de la mirada de l'altre. Des que naixem, creixem sota la mirada de la nostra mare, i al llarg de la vida continuem necessitant ser vistos i reconegut."
Colom, que va fundar el projecte de La Fageda a la comarca de la Garrotxa arran de l'impacte que li va causar la seva experiència laboral en manicomis durant la dècada dels anys setanta del segle passat, va manifestar que "el record que tinc d'aquelles persones que malvivien entre les tàpies del manicomi, és que eren absents de la seva pròpia vida, perquè no eren vistes ni reconegudes per ningú."
Colom va fundar La Fageda amb quinze persones fa 42 anys i amb l'únic recurs d'un local cedit per l'ajuntament. Actualment el projecte, que ha posicionat una marca prestigiosa al sector de l'alimentació gràcies a la qualitat dels seus iogurts, allotja més de 600 persones.
El març d'aquest 2024, Cristóbal Colón, es va jubilar i Sílvia Domènech va passar a ser directora general, després que fos nomenada directora adjunta el 2019. Amb aquesta transició, Colom culminava així el procés estratègic que va iniciar el 2013 per garantir la perdurabilitat i sostenibilitat del projecte.
El procés contemplava executar una sèrie d'accions, entre les quals destaquen, d'una banda, un pla d'inversions que ha permès renovar i millorar tant les infraestructures industrials com els serveis a les persones que atén l'organització, i, d'altra banda, la preparació del relleu generacional en la governança i direcció de La Fageda.