Encara no tenen lema, però la fusió de les candidatures d'Enric Crous i José María Torres per presidir la Cambra de Comerç de Barcelona és ja un fet, tal com va avançar El Nacional el passat dimecres. Amb el suport de la patronal Pimec i una possible aliança amb l'Associació de dones 50a50, Crous i Torres encaren les eleccions del 8 de maig com "una oportunitat per renovar, rejovenir i modernitzar" la Cambra. Així ho han anunciat avui en la presentació de la candidatura conjunta en una trobada amb la premsa al Col·legi de Periodistes.
La llista no està del tot tancada, expliquen, però es farà pública en una roda de premsa el proper dimecres 20 de febrer. Sigui com sigui, "la llista la coneixerem la setmana que ve, però els nostres criteris per triar els epígrafs són l'experiència i la renovació", assegura Martina Font, membre del ple de la Cambra. D'aquesta manera, "busquem que a la llista almenys un terç estigui formada per gent de menys de 50 anys i també que un altre terç siguin dones". Alhora, Crous ha promès que, amb setanta-un anys, només presidiria l'ens el primer mandat i que Torres ocuparia el càrrec en cas de tornar a reeditar el triomf a les eleccions camerals.
Així, l'exconseller delegat de Cacaolat i el president de Numintec segellen el pacte per rellevar Miquel Valls i el seu equip, amb promeses de "renovar i rejovenir" la institució. En cas que sortissin escollits, Crous seria el president, Torres el vicepresident primer, i "almenys hi hauria una dona en les altres dues vicepresidències, però encara està per decidir", apunta Crous. Una de les incògnites és també per quina empresa es presentarà Crous després d'haver deixat Cacaolat; incògnita que assegura que resoldrà "properament", però que "serà una de les quals n'és accionista".
Un projecte "transversal"
"Des del primer dia hem buscat un projecte que agrupi tendències, persones i sensibilitats però amb una estimació comuna per la nostra ciutat, el nostre país i les nostres empreses", assegura Crous. "Hem intentat buscar una candidatura que sigui guanyadora. Això no és una passarel·la de grans corporacions".
Per la seva banda, Torres assegura que "després de 17 anys és imprescindible un projecte de renovació i canvi. Les empreses propietàries de la Cambra i no al revés".
D'aquesta manera, la candidatura de Crous i Torres aboga per una Cambra "al servei de les pimes, la microempresa i els autònoms, que representen 99,8% del teixit empresarial català".
Crítics amb "les baixes inversions a Catalunya"
"Volem una Cambra compromesa i amb veu lliure i pública", i asseveren que "serem una gota malaia en defensa dels interessos de les empreses". Alhora, critiquen "les baixes inversions i la baixa execució a Catalunya, la ineficiència de Rodalies i el sobrecost de l’energia, que provoca falta de competitivitat per a moltes empreses del territori", i prometen una Cambra que lluiti per aquests interessos. "Volem que Barcelona sigui el principal motor econòmic del sud d’Europa".
Josep González, president de Pimec, aboga també per "una Cambra que treballi conjuntament amb les patronals", i "nosaltres donem suport a aquesta candidatura perquè representarà molt bé el teixit de pimes i autònoms, i creiem que la Cambra necessita una visió més empresarial i no pas política".
Negociacions amb 50a50
No està del tot clar si el lobby de dones 50a50, que lluita per la paritat a l'empresa i les institucions econòmiques, s'aliaran amb la candidatura de Crous i Torres. Fonts properes a les negociacions asseguren a El Nacional que "s'estan fent moltes reunions i que les posicions són força properes", per la qual cosa no seria estrany que finalment aquest dimecres que ve es confirmés l'acord amb 50a50.
Preguntats sobre línies vermelles i percentatge per segellar aquesta aliança, Crous ha assegurat que "a dia d’avui, l’objectiu és 60-40, i en aquests moments estem al 37-38". Amb tot, assegura que "no hem anat a buscar un percentatge, sinó un equip d’homes i dones que pugui guanyar".
Amb tot, la candidatura Crous-Torres té com a rivals als comicis del 8 de maig per la presidència de la Cambra dues candidatures: la de l'advocat i economista Ramon Masià, i la del president del banc Mediolanum, Carles Tuquets; que se'ls apunta com les candidatures "continuistes" de la Cambra. Alhora, en el joc també hi entra l'ANC i el Cercle Català de Negocis (CCN), que es presenten als 40 epígrafs i negociaran "en funció del pes que tinguem" un cop constituït el ple.