Damm va facturar 1.488 milions d'euros l'any passat (un 21,5% més que l'exercici anterior i un 7,5% més que el 2019) i va obtenir un benefici net de 121,3 milions, "uns resultats per sobre dels nivells previs a la pandèmia", ha informat la companyia aquest dimarts en un comunicat. Concretament, aquestes xifres suposen un increment de gairebé el 200% si es compara amb els resultats de l'exercici anterior, quan la cervesera catalana va obtenir un benefici net de 40,5 milions. La companyia cervesera presidida per Demetrio Carceller Arce va augmentar la seva plantilla en 393 persones, assolint els 5.100 fets servir a tot el món. El volum de begudes produït el 2021 va ser de 19,33 milions d'hectolitres, afavorit per la recuperació turística nacional i internacional.
L'empresa celebra en el comunicat que els volums de vendes de 2021 van registrar "augments significatius en totes les categories de productes" respecte a 2020 malgrat la situació econòmica per la pandèmia. La junta d'accionistes del 24 de maig, a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm, votarà els resultats i presentarà un avançament del comportament de 2022, "un any especialment complex" per l'augment de costos de matèries primeres, de materials d'envasament, de transport i energètics.
130 països
La companyia va adquirir l'any passat el 50% que no controlava del capital de Cacaolat, convertint-se en únic accionista de l'empresa, que inclou marques com Cacaolat, Letona, Laccao i Agama. Damm comercialitza i distribueix a més de 130 països, "amb un creixement sostingut als passats exercicis", compte amb més de 250 persones dedicades només a l'activitat internacional. Malgrat l'augment de costos generalitzat de 2021, els nivells de rendibilitat es van mantenir per la millora de la productivitat a totes les fàbriques, i un dels projectes d'inversió és ampliar les plantes i millorar els departaments de logística i operacions.
Al juny ja s'inaugurarà una nova línia d'envasament de llaunes en la planta del Prat de Llobregat (Barcelona), creant 50 llocs de treball: serà una línia d'11.600 m2 que ha suposat invertir 25 milions d'euros, amb els quals s'ha instal·lat un tren d'envasament i un nou edifici auxiliar.
Importància del medi ambient
La inversió en millorar el rendiment mediambiental va superar els 6 milions en 2021, i la circularitat va ser un dels eixos: Damm reintrodueix a la cadena de valor el 97% de subproductes que genera a les seves fàbriques, així com el 100% del bagàs resultant de la cocció del malt d'ordi i l'arròs fets servir en elaborar-se la cervesa. S'ha culminat la substitució dels plàstics decorats dels paquets de llaunes per un embalatge de cartó de boscos sostenibles, fet que redueix 100 tones de plàstic a l'any, i se suma a la "iniciativa pionera" d'eliminar anelles de plàstic que suposa 260 tones menys de plàstic a l'any.
El 100% de l'energia elèctrica que es consumeix a totes les instal·lacions és d'origen verd; s'utilitza un 45% menys d'energia que fa 10 anys per produir cada hectolitre, i totes les fàbriques han reduït un 37% el consum d'aigua en l'última dècada. La Fundació Damm, que el 2021 va complir 20 anys, va impulsar 75 projectes de col·laboració amb entitats culturals, socials, educatives i esportives, sobretot donant suport a l'esport base per fomentar "l'activitat física, els hàbits saludables i els valors associats a la pràctica esportiva".