El vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, ha dit que el Ministeri de Treball "està estudiant" la possibilitat d'impulsar la jornada laboral de 32 hores setmanals. Així ho ha explicat a una entrevista a TVE, quan ha estat preguntat per l'esmena als pressupostos de Más País, el partit d'Íñigo Errejón, que proposava una jornada laboral de quatre dies, però que no va tirar endavant. "Sempre hem estat partidaris de la reducció de la jornada laboral", ha dit Iglesias.
El tiempo de trabajo exige una nueva concepción, que atraviese, como ya estamos haciendo, leyes y usos laborales. La reducción de jornada, el control de horas extraordinarias, el derecho a la desconexión o la conciliación son elementos que deben dialogar en este necesario debate. pic.twitter.com/Kl8HgwVJB1
— Yolanda Díaz (@Yolanda_Diaz_) December 3, 2020
Yolanda Diaz, ministra de Treball i Economia Social, s'ha fet ressò de les declaracions d'Iglesias en un tuit, qui ha definit aquesta qüestió com un "debat necessari" on s'ha de parlar de "la reducció de la jornada, el control de les hores extraordinàries, el dret a la desconnexió o la conciliació". Segons Díaz, el temps dedicat al treball "exigeix una nova concepció que travessa, tal com ja estan fent, lleis i usos laborals".
Després de conèixer que el govern espanyol està estudiant la proposta, Más País ha anunciat que registrarà una esmena al Senat per intentar incloure novament un projecte pilot de jornada laboral de quatre dies en els Pressupostos Generals de l'Estat per l'any que ve.
Proposta "interessant"
Així ha definit Iglesias la proposta de jornades laboral de 32 hores, que el govern espanyol podria plantejar en el marc del diàleg social amb patronal i sindicats i que "podria afavorir sens dubte la creació de llocs de treball". Iglesias ha explicat que la proposta està sent estudiada pel Ministeri de Treball, que és qui en té competència.
Per la seva banda, Errejón, de Más País, destaca que aquesta iniciativa és positiva per a tant per a la salut, perquè permet major conciliació, com per al medi ambient, ja que es reduirien les despeses d'efecte d'hivernacle per la caiguda de desplaçaments. A més, també ha subratllat que aquesta iniciativa incentiva una major productivitat dels treballadors i, alhora, contribueix a generar més riquesa i ocupació.
Por qué la jornada laboral de cuatro días es buena para la salud, la economía y el planeta. pic.twitter.com/H5s4RnYFcM
— Íñigo Errejón (@ierrejon) December 1, 2020
Espanya en el context europeu
Els treballadors espanyols són dels que més hores a l'any treballen de tota la Unió Europea, amb un total de 1686 hores per treballador cada any, segons dades de l'OCDE. Alguns dels països que superen aquesta dada són Grècia, Irlanda, Portugal i Itàlia. D'altra banda, altres països en treballen moltes menys, com és el cas d'Alemanya (1386 hores), Holanda (1434 hores) i Àustria (1501 hores).
En un sentit econòmic, pot resultar més rellevant la productivitat dels treballadors que les hores treballades. La productivitat tindria en compte la producció feta per un treballador per hora treballada. En aquest sentit, Espanya es troba a prop de la mitjana de l'eurozona, segons dades de l'OCDE, tot i que altres països amb més mesures de conciliació com Dinamarca o Finlàndia, presenten una productivitat més alta. Per contra, Suècia presenta una productivitat més baixa que Espanya.
Grècia, el país on es treballen més hores de l'Unió Europea, és el país que presenta una productivitat més baixa en aquesta regió.