En paral·lel a la polèmica per la mort en accident d'un repartidor de menjar a domicili que treballava en Barcelona sota el paraigua de la companyia Glovo -l'empresa assegura que estava subcontractat per un tercer sense el seu coneixement ni aprovació-, el Jutjat Social número 29 de Madrid celebrarà aquest divendres el judici que enfronta la Tresoreria General de la Seguretat Social contra una altra empresa del sector, Deliveroo, arran d'una denúncia interposada per Inspecció de Treball i en el qual han estat citats més de 500 repartidors de la capital espanyola.
La vista estava prevista al desembre però va ser ajornada per una qüestió formal i ara es reprèn per aclarir en els tribunals si aquests treballadors han de ser assalariats i no treballadors autònoms de la multinacional britànica, com exposa la Inspecció de Treball i que determina que aquests repartidors estan sota una "falsa aparença" d'autònoms per compte propi per "encobrir" una relació laboral ordinària.
En el cas de Barcelona, Inspecció de Treball va imposar a l'empresa l'obligació de donar d'alta als repartidors en el Règim General de la Seguretat Social i abonar 1,3 milions d'euros en concepte de quotes a la Seguretat Social no abonades.
El despatx d'advocats Col·lectiu Ronda, especialitzat en l'àmbit laboral, va presentar al seu dia les denúncies que han conduït a Inspecció del Treball a condemnar el model de relacions laborals de Deliveroo, tant a València, com a Barcelona i Madrid. També hi ha una altra causa pendent a Saragossa.
Més de 500 'riders' afectats
La lletrada de Col·lectiu Ronda, Esther Comas, ha explicat a Europa Press que el judici es refereix a fets molt concrets detectats per Inspecció de Treball en relació amb més de 500 'riders' -anglicisme utilitzat per definir els repartidors de menjar a domicili amb bicicleta- madrilenys, que durant mesos ha recollit proves per treure unes conclusions que encaixen amb els requisits que exigeix la jurisprudència i la llei que "encaixen" amb l'activitat laboral per compte d'altri.
Per tant, la Inspecció de Treball va aixecar una acta de liquidació a Deliveroo per reclamar falta de cotització a la Seguretat Social, que és impugnada per l'empresa i que porta a la Tresoreria de la Seguretat Social a interposar una demanda.
"L'acta d'Inspecció i les condicions que declara a la seva acta són clarament relació laboral per compte d'altri", ha apuntat la lletrada de Col·lectiu Ronda, que representa part d'aquests repartidors, per indicar que aquest organismes té "presumpció de veracitat" i serà Deliveroo la que hagi d'aportar prova en contra davant altres demandes en la qual són els 'riders' els que han de demostrar que són 'falsos autònoms'.
Els treballadors, ha dit Comas, hauran d'aportar tots els elements amb què comptin per "reforçar" aquesta demanda i "defensar la laboralitat per compte d'altri". "Estem esperançats perquè les indagacions d'Inspecció de Treball són d'elements molt clars d'aquest compte aliè".
Tant aquesta lletrada com des del sindicat UGT, que també representa part dels 'riders', han indicat que Deliveroo fa entrevista de feina i formació per al repartiment, a part que és l'empresa la que cobra, estableix els horaris i controla l'activitat dels seus 'riders' mitjançant el GPS del mòbil.
Des del sindicat entenen que aquest judici és "fonamental" per determinar que aquestes companyies, com Glovo i Deliveroo, utilitzen 'falsos autònoms' i el "fals mite de la flexibilitat" que genera "economia encoberta", per establir la seva regulació per un conveni col·lectiu partint de l'Estatut dels Treballadors.