LTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Tot i tenir una geografia excepcional i un clima envejable, l’Estat espanyol ha necessitat Ucraïna durant molts anys pel que fa a l’oli de gira-sol. El país que ha patit una invasió per part de Rússia és un gran exportador d’aquest producte i, concretament, el 62% de l’oli de gira-sol que es consumeix a l’Estat espanyol prové de terres ucraïneses. Pagesos i agricultors conversen amb ElNacional.cat per explicar com s’ha arribat a un escenari en el qual un país capaç de generar aquesta matèria per ell mateix ha hagut de necessitar tant les exportacions que fa Ucraïna. De fet, cal recordar que els grans supermercats han hagut de racionar el nombre d’ampolles que es poden comprar als establiments degut a l’allau de demanda que hi ha hagut en els darrers dies per por a un desabastiment.
Igual que com va passar amb el paper de vàter en els primers dies de l’esclat de la pandèmia, moltes persones s’han preocupat aquests dies per si els supermercats es queden sense oli de gira-sol. El primer culpable va ser el coronavirus, i en aquest cas ha estat la guerra de Putin. Alguns supermercats s’han vist amb l’obligació de prendre mesures i de dosificar-ne la venda. Per exemple, a Mercadona la compra d’oli de gira-sol està restringida a cinc litres per client i dia, mentre que també s'ha racionat la venda de llavors amb la finalitat de "garantir un ús normal d'aquests productes". A Consum, la compra d'oli de gira-sol es redueix a una ampolla per client. Als supermercats Bonpreu també estan dosificant la compra d'aquest tipus d'oli a un màxim de quatre ampolles o garrafes per persona. I a la cadena Makro —que ven a empreses i que és un dels grans proveïdors de l'hostaleria— també es restringeix la compra a una ampolla d'oli de gira-sol per client i dia.
Com es pot haver arribat a un escenari d’aquest tipus? El cas és que “a l’Estat espanyol no se sembren suficients gira-sols”. És un primer resum simplista que fa José Roales, un agricultor de Castella i Lleó que és responsable del sector de cereals de la Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG). Però darrere d’aquest fet s’amaguen una sèrie de motius que, en declaracions a aquest diari, mira de desgranar.
El cas és que la PAC (un conjunt d’ajudes europees per desenvolupar l’agricultura) “obliga” els agricultors a tenir tres cultius, i segons Roales això no és rendible per qui vulgui plantar gira-sols, una planta que és anual i que es pot aprofitar sobretot a la primavera. I aquest és un altre dels motius pels quals segons aquest agricultor de Castella i Lleó el gira-sol no triomfa a les terres espanyoles: “les primaveres d’Aragó, La Rioja, Castella i Andalusia acostumen a ser escasses d’aigua”. “I segurament a Ucraïna el clima és encara més profitós per a aquest tipus de planta, per molt bo que sigui l’espanyol”, afegeix Roales.
Canvi climàtic i globalització
Per a l’agricultor espanyol, no hi ha cap dubte que l’escalfament global i el canvi climàtic han influït en aquesta qüestió. “Per això hi ha menys aigua”, manifesta. I afegeix una dada interessant: “Ara mateix tots els cultius de cereals, fruites i vinyes s’han avançat una mitjana de quinze dies en comparació a deu anys enrere”.
Descarta, però, que la globalització hagi estat un factor que hagi contribuït a dependre tant de l’oli de gira-sol ucraïnès. “Això de tenir zones geogràfiques especialitzades ja passa dins de l’Estat espanyol mateix, perquè a Galícia no es planta cereal i el plàtan és de Canàries”. I en el mateix, sentit, pronostica que els agricultors espanyols no s’aprofitaran d’aquesta falta d’oferta ucraïnesa ara que Ucraïna no pot produir: “Els espanyols en aquests moments ja tenen fets els plans dels seus cultius”.
“Se’ns penalitza per ser rendibles”
“Aquí no es paga el producte al preu que ens l’haurien de pagar”, manifesta en Santi Caudevilla, responsable del sector dels cereals i herbacis d’Unió de Pagesos. Creu que és per culpa de la precarització de l’ofici del pagès que alguns cultius s’han deixat de fer, i fica els gira-sols dins d’aquest sac. En declaracions a ElNacional.cat, critica la situació global del sector, i assenyala la PAC com a gran culpable de la majoria dels mals: “Se’ns penalitza ser rendibles”.
Caudevilla assegura que el pagès és “el més àgil de tots”, i que si ara el mercat demana més oli de gira-sol, el pagès l’oferirà. Però assenyala que la política europea és el que frena els professionals del camp a fer el que vulguin amb la seva terra. “Tenim les mans lligades”, apunta.