El Fons Monetari Internacional (FMI) aprofundeix la caiguda econòmica espanyola amb cada nova previsió. Després que dimarts passat confirmés que es tracta de l'economia avançada més afectada pel coronavirus, el dia d'avui, l'informe Fiscal l'Outlook indica que el deute estarà disparat el pròxim lustre. Durant els propers cinc anys s'acostarà el 120% del PIB, arribant fins al 123% el 2020 —a gairebé 28 punts més que al 2019 i 10 per sobre del previst a l'abril—. D'altra banda, en arribar al 2025, el deute s'haurà vist reduït lentament fins al voltant del 118%, segons les estimacions del fons.
De les grans economies de la zona euro, Espanya és la que es preveu que acabi l'any amb un dèficit més important —quatre punts per sobre de la mitjana de l'eurozona—. En el cas del deute, la supera Itàlia, que s'estima que acabi l'any amb un 161,8% del PIB de deute.
Una cosa que també ha alertat l'organització és que, per primera vegada, el deute global iguala la mida de l'economia mundial. Amb l'increment de la despesa pública internacional, unida a la forta caiguda d'ingressos tributaris com a conseqüència de la paràlisi de l'activitat imposada per contenir la propagació del virus —detalla— "han portat el deute públic mundial a un màxim històric proper al 100% del PIB".
L'FMI insta a dissenyar plans de consolidació fiscal a mitjà termini
En aquest escenari, l'organisme que dirigeix Kristalina Georgieva insta als estats a començar a dissenyar plans de consolidació fiscal a mitjà termini que permetin reduir el deute i el dèficit en els propers anys, compensant el sobreesforç actual. A més, aposta per mantenir el suport fiscal a l'economia i alerta de les conseqüències de retirar-lo massa ràpid. Defensa que és necessari que el suport sigui "més selectiu" als sectors que més el necessiten, una vegada l'activitat econòmica es restableixi.
Nadia Calviño, vicepresidenta d'Assumptes Econòmics, s'ha compromès a anar reduint el dèficit públic a mesura que l'economia espanyola torni a créixer. De moment i segons les estimacions, Espanya es passarà el pròxim lustre per sobre de la barrera que en temps previs a la pandèmia es va establir en el Pacte d'Estabilitat i Creixement.