El deute públic espanyol ha tornat a batre un rècord històric durant el primer trimestre del 2021. Concretament, en tancar els primers tres mesos de l'any, les administracions públiques espanyoles devien un total d'1,3 bilions d'euros, que representa un 125,3% del PIB a causa de la pandèmia de la Covid. En termes interanuals aquesta xifra ha crescut un 13,7%, és a dir 168.176 milions més que a març de l'any passat, segons l'últim informe publicat pel Banc d'Espanya. Si mirem l'augment respecte al mes passat, l'augment és de 25.726 milions.
Aquest gran increment del deute durant el mes de març és causat, sobretot, per nou augment del deute de l'administració central, que a causa de la Covid ha hagut d'augmentar el seu endeutament, a conseqüència de l'establiment dels successius estats d'alarma i els reials decrets aprovats per a pal·liar la crisi. L'última gran emissió de deute va ser el pla de rescat, dotat amb 11.000 milions, dels quals 7.000 milions seran ajudes directes.
Si separem aquesta xifra entre les diferents administracions, la de l'Estat es va enfilar fins als 1,2 bilions, un increment de l'11,1% interanual. Per la seva banda les Altres Unitats de l'Administració Central, que inclou organismes com el Banc Financer d'Estalvis (BFA), el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) o el Fons d'Amortització del Dèficit Elèctric (FADE), van tancar el primer trimestre amb un deute de 57.000 milions d'euros, un augment del 125% respecte a 2020, i les Administracions de la Seguretat Social van declarar un deute de 85.000 milions d'euros, un 55,1% més que l'exercici anterior.
Els ajuntaments, els únics que redueixen deute
Les Comunitats Autònomes, per la seva part, van declarar un deute de 307.000 milions d'euros amb només un augment del 3%, tot i que cal apuntar que les Autonomies tenen un límit del dèficit que ve marcat per Madrid. L'única administració que ha registrat un menor dèficit són els ajuntaments, que han declarat 22.000 milions de deute, un 3% menys.
Si ens fixem en un altre tipus de repartiment del deute, per instruments, podem veure com la major part es concentra en valors representatius de deute, tant a llarg termini (1,1 bilions) com a curt termini (87.468 milions), mentre que la resta es repartia en préstecs (186.400 milions) i efectiu i dipòsits (4.921 milions).
Tot i aquest rècord de deute públic, des del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital han explicat a Europa Press que aquest increment és "estacional", ja que en el tercer mes de l'any s'intensifiquen les emissions pels majors venciments a l'abril. Segons ha assegurat el departament que dirigeix Nadia Calviño, a partir d'aquest mes es començaran a reduir les emissions, per la qual cosa la xifra serà compatible amb l'objectiu de deute del 119,5% del PIB per al conjunt de l'any recollida en el Pla d'Estabilitat enviat a Brussel·les.