La vicepresidenta segona i ministra de Treball del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha passat la pilota al seu soci de govern, el PSOE, per tancar la pujada del salari mínim. En una intervenció ha reiterat aquest dilluns la seva voluntat "clara" d’apujar el Salari Mínim Interprofessional (SMI) tot i el rebuig de la CEOE i ha apuntat al PSOE assegurant que la decisió en aquesta matèria no està a Unidas Podemos, sinó que "està ara mateix en la part majoritària del Govern".
Així ho ha manifestat a Alacant, després de mantenir una reunió de treball amb el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, en ser preguntada per les negociacions per a apujar el salari mínim interprofessional. Díaz ha insistit que "és coneguda" la posició del seu Ministeri de pujar l'SMI i per a això ha insistit en el "diàleg social de manual". En aquest sentit, la ministra ha lamentat la posició de les patronals que han entrat demanant la congelació de l’SMI enguany.
Per tal de buscar un acord de consens, la ministra ha assegurat que li agradaria tenir "un acord amb el nombre més gran d'interlocutors socials" i ha revelat que aquest cap de setmana ha treballat "informalment" amb els sindicats i sap "on pot estar l'acord".
Tal com porta insistint en les últimes setmanes, Díaz ha afegit que "cal pujar l'SMI" perquè "la gent que ho està passant malament" amb la pujada de l'IPC i "la prioritat per al Ministeri de Treball són les persones vulnerables", en concret, "aquests treballadors i treballadores que estan fora de conveni, que ho estan passant molt malament i que encara que a vegades estiguem parlant de quantitats simbòliques, són molt importants per a les famílies".
Així, ha subratllat la seva "disposició a aconseguir un acord amb els sindicats i ha de ser l'altra part del Govern la que es pronunciï". "La meva posició és clara i el debat està en el si del Govern", ha conclòs.
La proposta del Ministeri
A principis de mes, el Ministeri de Treball va plantejar als agents socials, sindicats i patronal, una pujada de 15 euros del salari mínim interprofessional (SMI), fins als 965 euros bruts al mes, per al que resta de 2021, en tant que per a 2022 i 2023 ha proposat pujades de 31 euros cada any, la qual cosa deixaria l'SMI al tancament de la legislatura en 1.027 euros.
La proposta, però va ser rebutjada per tots els agents socials i es van trencar les negociacions de manera formal, per tant aquesta pujada, de moment, es troba en punt mort. Ja que els sindicats volen apujar el salari mínim en més de 15 euros i les patronals són partidàries de congelar-los fins a l'any que ve.