La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha obert la participació del govern espanyol a la reunió anual del Cercle d'Economia reclamant un gran pacte contra la precarització laboral i una modernització del mercat de treball a Espanya, en aquest sentit ha cridat els empresaris a canviar una "cultura" que encara està "gravada a foc a Espanya". Així s'ha pronunciat la líder d'Unidas Podemos a l'Executiu espanyol, durant la xerrada que ha protagonitzat al costat del president de la CEOE, Antonio Garamendi, i del secretari general de la UGT, Pepe Álvarez

Alhora, la ministra ha subratllat que encara que "la majoria de les empreses no acudeix a fórmules basades en la precarietat", "un percentatge elevat sí" que ho fa. Per això, Díaz s'ha dirigit als assistents recordant-los que "són molt importants. Ha d'haver-hi un pacte per la indústria, però també un pacte per la precarietat al nostre país, que és vergonyós, i per l'ocupació dels joves". Per això, la titular de Treball s'ha dirigit a aquest fòrum empresarial per traslladar un missatge als assistents: "Vostès són molt importants. Ha d'haver-hi un pacte per la indústria, però també un pacte per la precarietat al nostre país, que és vergonyós, i per l'ocupació dels joves".

 

"Tenim una pluralitat de possibilitats de contractar joves que fan innecessari que les empreses vagin a aquestes modalitats contractuals sanes", ha lamentat la vicepresidenta, que ha censurat pràctiques contràries a les "lògiques econòmiques", com donar de baixa de la Seguretat Social un treballador un divendres per tornar-lo a donar d'alta un dilluns.

La vicepresidenta ha defensat la conveniència d'usar els fons europeus per "reindustrialitzar" Espanya "de manera sostenible", aconseguir que les pimes espanyoles tinguin una major grandària, així com augmentar la inversió en R+D+I. En aquest punt, Garamendi ha coincidit en part del diagnòstic amb la ministra, i encara que ha ressaltat la importància del sector turístic a Espanya, també ha apuntat que aquest sector haurà de "fer certs deures" per posar-se al dia en matèria de competitivitat.

Alhora, i un cop acaba la xerrada, la ministra ha anunciat que aquest divendres es coneixerà el contingut de l'informe del grup d'experts sobre la reforma del Salari Mínim Interprofessional. En aquest informe, ha assegurat, que contindrà la senda del desplegament de l'augment de l'SMI fins al final de la legislatura. Alhora, la ministra també ha anunciat un acord per una nova llei de l'habitatge, remarcant que actualment els preus no paren de pujar i això fa que cada cop sigui més complicat poder accedir-hi. 

Garamendi es justifica

Per la seva part, Garamendi, ha volgut subratllar que "la majoria" dels empresaris "ho fan bé". "La gent a la qual jo represento ho intentem fer bé", ha insistit, i ha explicat que se sol centrar el focus en la iniciativa privada, on el 25% dels contractes són temporals, quan en el cas de les administracions públiques aquest percentatge se situa en el 34%. "Sempre som els dolents de la pel·lícula i tan dolents sembla que no hem de ser-ho", ha dit Garamendi, que ha reconegut, això sí, que hi ha marge per millorar la taxa de temporalitat a Espanya.

També ha recordat que a Espanya han fallat tradicionalment, no només amb aquest Govern, les polítiques actives d'ocupació i que el SEPE col·loca només l'1,5% de la gent. "Ens gastem milers de milions en polítiques que no funcionen. Necessitem altres sistemes", ha apuntat.

El president de la CEOE, Antonio Garamendi, durant la seva intervenció a la reunió del Cercle d'Economia - Cercle d'Economia

Més enllà d'aquestes diferents visions del mercat laboral, Díaz, Garamendi i Álvarez han coincidit que Espanya necessita canviar el seu model productiu per aconseguir que la indústria tingui un major pes i a millorar la formació. En aquesta línia, el president de la CEOE ha subratllat que almenys el 20% del PIB del país hauria de correspondre a la indústria, que és un sector que genera "ocupacions dignes i estables", però també suposa una "empenta i un arrossegament molt important" de l'economia.

En aquest sentit, Garamendi ha comentat que abans de la crisi de la Covid-19 les comunitats espanyoles amb percentatges del PIB industrial superiors al 20% presentaven una taxa d'atur de menys del 10%, com és el cas de Navarra o el País Basc i ha animat a seguir l'exemple d'aquestes regions. 

Álvarez obre el debat sobre la productivitat

Álvarez, per la seva banda, ha alertat que "el debat sobre la productivitat es pot convertir en un mantra si no entrem en el fons", per la qual cosa "estaria bé" començar a abordar aquesta qüestió, per la qual cosa ha plantejat l'elaboració d'un "pla estratègic per la indústria que vagi més enllà d'una legislatura i incorpori al conjunt de les forces polítiques".

El secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, durant la seva intervenció a la reunió del Cercle d'Economia - Cercle d'Economia

La ministra Díaz ha reconegut que cal canviar les normes actuals del mercat de treball, però ha recordat que Espanya ja ha fet 52 reformes laborals, totes en la mateixa direcció, i que el segueix patint els mateixos problemes. Per això, ha defensat una reforma estructural que garanteixi l'estabilitat de l'ocupació, cosa que "mai s'ha fet al nostre país", i que posi el focus en la formació.

Per altra banda, el secretari general de la UGT, també ha fet una crida per "consensuar" la implementació dels 74.000 milions d'euros que arribaran a Espanya a fons perdut dels fons europeus per impulsar i modernitzar l'economia del país. "És una oportunitat per actualitzar el nostre sistema productiu des del punt de vista tecnològic, mediambiental i d'igualtat, i per reforçar l'estat del benestar", ha dit el líder sindical.

Garamendi, ha coincidit amb Álvarez que els fons Next Generation UE representen una "gran oportunitat" per a Espanya, ja que permetran impulsar les reformes que "poden canviar el país".

Imatge principal: La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, durant la seva intervenció a la reunió del Cercle d'Economia - Cercle Economia