La vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha liderat una roda de premsa aquest dilluns al migdia que li corresponia més al ministre de Consum, Alberto Garzón. Tot i protagonitzar-la conjuntament, qui ha donat la primera notícia ha estat Díaz que, just després de reunir-se amb les principals i grans distribuïdores alimentàries a Espanya, ha subratllat que l'acord per fixar un topall en productes bàsics ja és una realitat.
Caldrà, ara, conèixer els detalls d'una mesura que, de moment, s'anuncia fins les festes de Nadal però, amb la intenció d'allargar-la més enllà de desembre si la inflació no s'atura: "És sensat sol·licitar a les grans distribuïdores que contribueixin en aquest moment i caldrà veure com responen a les trucades que se'ls fa des del govern", ha conclòs la vicepresidenta.
Acord fins el Nadal
Qui de moment no ha dit res és el president espanyol Pedro Sánchez, tot i que asseguren que està seguint la iniciativa i la veu amb bons ulls. Les incongruències en el discurs dins el govern de coalició ja són palpables. Mentre Unidas-Podemos assegura que serà d'aplicació immediata i parla de topall de preus, el ministre socialista d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha matisat que no es tracta "d'obligar a ningú, sinó destacar la bona voluntat d'aquestes grans cadenes per fer un esforç en temps difícils", en declaracions a RTVE. Però Díaz ho ha enfocat diferent: "L'objectiu és moderar i congelar béns bàsics, mínim passat Nadal. Pensem que l'esforç correspon a les grans distribuïdores que ja han manifestat en anys anteriors a la pandèmia un enorme compromís amb la societat".
"És totalment legal"
El no a aquesta mesura ja s'ha fet sentir des de diferents àmbits. Mentre Díaz parla de "proposta completament legal que consisteix en facilitar la cistella de la compra bàsica i de qualitat i composada per productes que garanteixin una alimentació sana al nostre país", la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) diu que fixar preus màxims entre operadors és "totalment il·legal". I uns altres que tampoc ho aplaudeixen són els minoristes. El president de l'Associació de Detallistes de Fruites i Verdures de Barcelona, Tino Mora, ha dit aquest dilluns a Efe que es tracta d'una mesura "que pot arribar a ser provocativa" i afecta tota la cadena alimentària, inclosos els productors i els comercialitzadors. "El topall també el posaran a l'hora de pagar en origen als productors", ha destacat Mora, que ha instat a dur a terme altres solucions com eliminar l'impost sobre el valor afegit (IVA) en productes bàsics d'alimentació.
Davant les reticències que ja van mostrar aquests la setmana passada, la vicepresidenta ha contestat en roda de premsa aquest dilluns: "Benvingut el petit comerç del qui soc usuària i no posem el focus en ells i ho diu algú com jo que soc defensora del petit comerç. Però els qui poden aplicar descomptes són les grans superfícies. No obrim una confrontació que no és real. Comprem producte local, de proximitat i de temporada perquè això també té a veure amb el canvi climàtic".
Per la seva banda, el president de la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA), Lorenzo Amor, ha apuntat avui en un vídeo que “pactar o limitar preus és il·legal”, com també ho és “una simple reunió amb l'únic objectiu de limitar o pactar preus". Al seu parer, es crea així un "dany irreparable" per a l'agricultura i el petit comerç, que no ha estat convidat a la reunió que avui mantenen Díaz i el ministre de Consum, Alberto Garzón, amb els grans distribuïdors i consumidors per debatre'n una possible limitació dels preus de la cistella de la compra. Tampoc no ha participat en la reunió el ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA). "Si tirés endavant, aquesta iniciativa atemptaria directament contra el comerç de proximitat en exercir un efecte crida sobre les persones consumidores per comprar a les grans cadenes en detriment del comerç de proximitat, que no pot competir en marges ni assumir els costos", ha advertit en un comunicat la Confederació Espanyola de Comerç.
Quins productes frescos cita Díaz?
A expenses de conèixer tots els detalls, per productes bàsics on es veuria afectada la regulació del preu en grans distribuïdores, s'han citat els productes frescos com la carn, el peix, la fruita, les hortalisses, els ous i productes làctics. "Aquesta és la proposta que hem fet. Hi havia molt consens", ha subratllat Díaz. De moment, Carrefour ja ha anunciat una cistella a preu reduït per 30 euros, però inclou productes rebaixats que no estan dins aquesta llista de productes frescos i, en canvi, no té en compte els marcats pel govern espanyol.
La cadena de supermercats Carrefour ha difós aquest dilluns la llista definitiva de productes de la cistella bàsica que es podrà adquirir fins el 8 de gener de 2023 i en què destaca l'absència de llet, oli d'oliva, ous, llegums, fruites fresques, carns i peixos. La campanya de Carrefour, llançada amb l'objectiu que els ciutadans puguin estalviar cada vegada que facin la compra, exclou, per tant, alguns dels productes que més s'han encarit en termes anuals: olis i greixos (+28,6 %), llet (+22,6 %), ous (+22,5 %), carn d'ocell (+16,3 %), llegums i hortalisses fresques (+15,5 %) i fruites fresques (+15,1 %). Encara que no hi ha llet, sí s'inclouen alguns bàsics per esmorzar, com ara cafè, galetes, flocs de civada i cereals de blat de moro. També hi ha productes d'indulgència del sabor, com xocolata blanca, te de llimona, melmelada de préssec i panets per a hamburgueses.
I els celíacs?
L'actual ministra de Treball també assegura que han demanat reduir el preu d'aquells productes per a celíacs tot i que no ha donat més detalls i ha conclòs: "Davant de problemes seriosos, respostes serioses. Aquí tothom estava representat al més alt nivell". Yolanda Díaz s'inspira en la mesura aprovada el 2011 per Nicolas Sarkozy, quan els incendis i les inundacions van acabar amb les collites a França. Aleshores, el que va ser president de la dreta, va subscriure un acord amb les grans cadenes de distribució perquè garantissin l'oferta de deu productes bàsics a un preu menor als 20 euros. La cistella no va acabar complint els seus objectius i va estar vigent durant un any.