Dilluns negre per als mercats mundials, i també per a Espanya. El principal índex espanyol, l'Ibex 35, ha tancat la sessió igual com l'ha començat: amb pèrdues de més del 7%. Concretament, l'índex ha acabat la jornada amb unes pèrdues del 7,96%, tocat pels efectes econòmics del coronavirus (Covid-19) i la guerra del petroli entre Aràbia Saudita i Rússia. L'índex ha iniciat la sessió amb la pitjor caiguda des del 2016 quan es va anunciar el Brexit, i no ha pogut recuperar-se en tota la jornada.

L'amenaça d'una recessió per la pandèmia mundial ha incrementat la por als inversors i es tracta de la pitjor caiguda des del 2016, quan es va anunciar el Brexit, dia en què va perdre un 12,35%. D'aquesta manera, l'índex tanca amb 7.708,7 punts, deixant-se en la jornada 666,9 punts. 

 

Els valors espanyols que més han caigut són Repsol, que ha cedit un 15,13%, seguit del BBVA, que ha baixat 13,21% i Banco Santander amb un descens de l'11,97%. Telefónica ha perdut el 9,81%, Iberdrola el 6,64% i Inditex el 4,96%. 

Cauen els mercats mundials

La caiguda de la borsa espanyola ha anat acompanyada de l'enfonsament dels mercats internacionals, així com de la baixada de les rendibilitats del deute alemany (menys 0,845%) i el nord-americà (0,52%) a mínims històrics pel temor dels inversors a l'empitjorament de l'economia. Fins i tot Wall Street ha aturat les cotitzacions durant 15 minuts després d'enfonsar-se un 7% en l'obertura i mirant d'evitar un enfonsament més gran. El mateix ha passat al Brasil, en què la borsa de Sao Paulo ha hagut d'aturar durant mitja hora les operacions a causa de la forta caiguda del seu principal indicador, però després de reprendre-les, l'índex Ibovespa tornava a desplomar-se un 8,88%.

A nivell europeu, la borsa de París ha tancat amb pèrdues del 8,39%, la pitjor caiguda des del 2008. 

El preu del cru, enfonsat

El preu del petroli ha registrat un descens del 30% aquest dilluns. La caiguda arriba després que Rússia i l'Aràbia Saudita no aconseguissin arribar a un acord per reduir la producció de barrils degut a la desacceleració econòmica provocada pel coronavirus. El passat divendres, l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), liderada per l'Aràbia Saudita, va proposar un retall a la producció d'1,5 milions de barris diaris per fer front a la caiguda de la demanda de les últimes setmanes.

Rússia, però, va rebutjar l'acord, i l'Aràbia Saudita va decidir contraatacar. Davant la negativa del Kremlin, la petroliera estatal Aramco ha decidit incrementar la producció de cru, una mesura totalment contrària a l'escenari que es plantejava inicialment.