Una majoria dels empresaris i directius catalans han valorat la situació econòmica actual com a "regular", segons l'últim informe Perspectives Espanya de la consultora KPMG. Per categories, un 58% considera que el context econòmic és "regular" mentre que un 26% el qualifica de "bo" i un 13% de "dolent". Pel que fa als extrems, només aglutinen un 3%, dividit entre un 1% dels que valoren la situació com a "excel·lent" i un 2% com a "molt dolenta". Aquestes dades contrasten amb el conjunt d'Espanya, on després de recollir les respostes de 1.300 empresaris i directius espanyols, un 33% ha titllat de "bona" o "excel·lent" la situació econòmica actual respecte al 5% de l'any anterior.
Pel que fa a les expectatives de cara als pròxims 12 mesos, un 47% dels enquestats catalans preveu que la situació econòmica es mantindrà igual durant aquest 2016 mentre que un 33% espera que vagi "millor" i un 18%, "pitjor". Novament els extrems són pràcticament inexistents amb un 1% que estima que anirà "molt millor" i un altre 1%, "molt pitjor".
Més internacionalització
KPMG també ha investigat la internacionalització de les empreses, i a Catalunya quatre de cada cinc empreses ha potenciat la demanda externa com a via de creixement durant el 2015. En una situació molt similar es troben el País Basc, la Comunitat de Madrid, Navarra, Cantàbria, el Pais Valencià i Galícia. En referència a la internacionalització fins d'aquí un any, un 51% dels empresaris i directius catalans considera que "augmentarà" mentre que un 29% creu que "seguirà igual", un 17% argumenta que no té "presència internacional" i un 3% que "es reduirà". En el conjunt d'Espanya, un 78% dels directius creu que les empreses ja es troben internacionalitzades o ho estaran el 2016.
Per prioritats
Per últim, l'estudi recull les opinions al voltant de quina hauria de ser la prioritat en l'àmbit econòmic de cara als pròxims 12 mesos. Un 25% dels enquestats catalans reclama una simplificació administrativa, seguit d'un 21% que considera que s'hauria de prioritzar l'educació, la formació i el desenvolupament de competències, mentre que un altre 21% aposta pel foment de la innovació i un 13% per la millora de reforma fiscal. Per últim, un 10% advoca per la millora d'infraestructures, un 7% per la unitat de mercat i un 3% opta per una altra prioritat.