La lluita contra la desigualtat de gènere sembla no acabar-se mai, i així ho ha volgut fer palès el II Congrés Dona i Empresa, organitzat pel Pimec, durant els dies 18, 19 i 20 de novembre. La presidenta de la Comissió Dona i Empresa, Iolanda Piedra, ha exposat que les dones no només pateixen una bretxa salarial, sinó que també bretxa digital.
A més, ha explicat que aquestes dediquen més temps a les tasques de la llar i a la cura dels fills i filles que els homes, fet que també suposa un ús poc equitatiu dels recursos personals.
Bretxa digital
Piedra ha atribuït la bretxa digital "als diferents estereotips i als rols de societat patriarcal". La bretxa digital fa referència a la desigualtat entre persones, en aquest cas homes i dones, en l'accés i coneixement de les noves tecnologies. En l'àmbit laboral, la bretxa faria referència a l'ús tècnic d'aquestes tecnologies, com pot ser la creació de programes o gestió de xarxes socials, tal com s'ha explicat al Congrés.
La manca de referents per a les nenes i dones a l'àmbit tecnològic també és una causa d'aquesta bretxa. En aquest sentit, s'ha explicat que només al 7,5% dels llibres de text apareixen referents femenins i que, tot i que més de la meitat de matriculacions són de dones i aquestes obtenen millors resultats, només un 13% fan carreres de l'àmbit de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC).
També veu necessari establir criteris de discriminació positiva en les beques per a estudiants dones en les carreres tecnològiques i dissenyar un pla estratègic per a la digitalització "en femení" amb accions impulsades des del sector privat que complementi el Pla Dona i TIC del Govern.
La bretxa digital se suma a la bretxa salarial que en molts casos pateixen les dones. A més, aquelles professions més tècniques molts cops són també les més retribuïdes. Així doncs, apostar i promocionar la formació tecnològica de les dones també les apropa a professions més ben remunerades, i així a reduir les desigualtats econòmiques entre homes i dones.
Piedra considera clau l'accés femení a l'àmbit tecnològic i ha fet valdre el talent de les dones per revitalitzar, millorar i innovar les pimes.
Major dedicació a les tasques de la llar i de cura
Les dades de l'Enquesta sobre els Usos i el Confinament posen de manifest que els homes han destinat moltes menys hores a la cura de la llar i dels infants durant el teletreball que les dones. En aquest sentit, Piedra ha reivindicat perspectiva de gènere per a la implementació del teletreball, i no només a l'àmbit legislatiu.
Per aconseguir una major corresponsabilitat a nivell de gènere, Pimec ha proposat la identificació de bones pràctiques en aquesta matèria, difondre i ajudar al fet que siguin adoptades per les empreses, llançar campanyes de sensibilització en igualtat i incentius fiscals i en les cotitzacions a la Seguretat Social per a les empreses que apliquin mesures que promocionin la reorganització de rols.
La segona edició del Congrés Dona i Empresa organitzat per Pimec finalitza aquesta tarda després de tres jornades al voltant de la digitalització, el teletreball i la corresponsabilitat i s'ha hagut de celebrar virtualment per la situació de pandèmia. En total, hi han pres part mig miler de persones al llarg dels tres dies.