Només 1 de cada 4 dels llocs directius al sector públic de la Generalitat de Catalunya està ocupat per dones, mentre que a les entitats adscrites a la Generalitat només hi ha un 30% de dones als òrgans de govern. Així ho revelen les dades de l'estudi presentat avui sobre La presència de dones en alts càrrecs, eventuals i llocs directius a la Generalitat de Catalunya i el seu sector públic, elaborat per l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Barcelona. Les discriminacions que pateixen les dones en l'àmbit laboral és una problemàtica a la nostra societat on diverses entitats han posat el focus recentment.
L'entitat posa de manifest amb el seu estudi que el sector públic no està complint amb la Llei 17/2015, que en el seu article 18.2, estableix que les administracions públiques han de vetllar per a una representació equilibrada de dones i homes als òrgans de direcció. L'estudi ha estat presentat per l'Anna Mercade, directora de l'Observatori Dona, Empresa i Economia, la presidenta de l'entitat, Roser Xalabarder, i per l'economista de la Cambra de Comerç de Barcelona Carme Poveda.
Paritat de gènere als càrrecs de la Generalitat i el sector públic
Només un 24% de dones ocupen llocs directius com el de presidenta, directora i gerent a les entitats del sector públic de la Generalitat. Entre les 162 entitats del sector públic en què es basa l'estudi, s'hi troben entitats com el Servei Català de la salut o el Servei d'Ocupació de Catalunya.
A les entitats adscrites a la Generalitat, un total de 296, només un 30% dels 2.925 llocs en els seus òrgans de govern estan ocupats per dones. Només les conselleries de Treball, Justícia i Cultura de les entitats inscrites compleixen o s'apropen al principi de paritat als seus òrgans de govern. Als altres Departaments amb més entitats (Salut, Territori i Empresa), les dones tenen una representació d’entre el 20% i el 33%.
Els alts càrrecs del Govern de la Generalitat són els que presenten més paritat de gènere, atès que un 48% dels seus membres són dones. Tot i això, s'hi observa una bretxa salarial de gènere d'un 9,4% atès que les dones ocupen aquells càrrecs amb menors retribucions salarials. Les dones ocupen en un 58% els càrrecs d'Assessora, els quals tenen una retribució menor que el de Consellera o Secretària general, on les dones hi representen un 38% i un 30%, respectivament.
L'estudi també parla de l'existència d'un sostre de vidre al sector públic, ja que les dones només estan representades en un 40% entre els alts càrrecs i llocs directius, tot i que són el 74% de l'ocupació amb títol universitari. Les dones també són les que pateixen més precarietat en els llocs de base del sector públic, atès que ocupen el 73% dels llocs de treball temporals i d'interins.
Propostes per assolir la paritat de gènere
L'Observatori Dona, Empresa i Economia posa de manifest amb aquestes dades l'incompliment de la Llei 17/2015 sobre la paritat de gènere en els òrgans de direcció. Per això ha fet una sèrie de propostes per erradicar aquesta problemàtica, entre les quals destaca la demanda d'un gran acord preelectoral per reactivar la tramitació de l’avantprojecte de llei sobre la professionalització de la direcció pública. Aquesta llei busca promoure la selecció del directiu públic segons les competències professionals i no els criteris polítics. L'entitat també proposa obligar per llei que hi hagi paritat en les designacions en òrgans de govern d’entitats participades per la Generalitat de Catalunya o fer seguiment anual del compliment de la paritat en els diferents àmbits del sector públic, entre altres mesures.
El sector públic té un pes important a l'economia catalana, amb una implicació del 40% de PIB, segons Mercadé, motiu pel qual l'economista ha instat al sector públic a "complir la llei i donar exemple". En aquest sentit, creu que mesures com la reforma horària o la contractació d'empreses que tinguin plans d'igualtat serien mesures clau per assolir la paritat de gènere, tant al sector públic com al privat.