El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Saénz de Santamaría, han sopat cara a cara durant la gala dels Premis Empresa de l’Any 2016 a la Casa Llotja de Mar organitzada per El Periódico i patrocinada per Banc Sabadell. Una posició que no deixava de ser un preàmbul del duel d'arguments econòmics que ha tingut lloc durant les intervencions.
"La nostra economia viu moments esperançadors durant l'any 2017", ha començat Junqueras en el que ja anticipava una fèrria defensa de l'economia catalana. Poc després, ha recordat el trident de rècords format per la inversió estrangera, les exportacions i el turisme que han impulsat el creixement de l'economia catalana fins a tancar el 2016 en un 3,5%. El seu missatge ha estat concís però contundent: "El nostre país ha demostrat que és capaç de superar situacions molt i molt complexes com està fent ara i sense dubte, ho farà en el futur".
Mà estesa al diàleg però sense referèndum
Per la seva banda, Saénz de Santamaría ha defensat la capacitat de canviar i reformar-se com a gran aprenentatge de la crisi. Davant un auditori ple d'empresaris catalans, ha volgut deixar constància que "Catalunya és la comunitat autònoma que més fons rep de l'Estat" tot i que tampoc ha dubtat en reconèixer que això es deu a "la seva capacitat i el seu potencial". Una subtil manera de precisar que els èxits de l'economia catalana han estat fruit d'aquest esperit de reforma del govern espanyol.
En aquest sentit, ha destacat la necessitat de què les empreses exportadores estiguin "ben conjuntades" just abans de posar sobre la taula el Corredor Mediterrani com a infraestructura clau pel desenvolupament econòmic. "L'estabilitat política cotitza en borsa i a Espanya ha començat a cotitzar a l'alça", ha etzibat just abans d'entonar la melodia final de l'Operació Diàleg: "Aquest govern busca el diàleg polític, parlamentari i social i treballarà per l'estabilitat. Esperem trobar a l'altre costat, interlocutors com ho són vostès." Mà estesa al diàleg però sense referèndum.
A l'entrega han assistit més de 250 empresaris, entre els quals destaquen el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, el president de CaixaBank, Jordi Gual, el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, el president de Seat, Luca de Meo, i el director general de la fundació Mobile World Capital, Aleix Valls, entre d’altres. Tampoc s'ho han perdut representants polítics com la consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, la consellera de Treball, Assumptes Socials i Família, Dolors Bassa, el tinent d'alcalde d'Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni o l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias.
Una crida a la conciliació
Entre Junqueras i Santamaría, ha sigut el torn de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ha fet una crida a la implicació de les empreses en els reptes socials per construir "un país millor i una societat més justa." Més concretament, ha agafat com a exemple la reforma horària o la igualtat entre homes i dones. A tot plegat, ha emfatitzat que el Tribunal Constitucional per invasió de competència va anular uns articles del 2015 que feien referència a qüestions laborals i regulaven les desigualtats, entre les que s'inclouen les perspectives de gènere o ocupació.
"La millor riquesa d'un país són les empreses que hi treballen", ha afegit Forcadell. La seva recepta passa per la innovació, la projecció al futur i l'exterior i l'adaptació a la realitat social. "Les societats només avancen quan les empreses, les persones i les institucions van juntes", ha conclòs.
L'Empresa de l'any 2016
La multinacional Cellnex Telecom presidida per Francisco Reynés ha estat la guanyadora del premi Empresa de l’Any patrocinat per Banc Sabadell. La firma participada per Abertis és el principal operador independent europeu d'infraestructures de telecomunicacions sense fils. Actualment, té una cartera superior als 18.000 emplaçaments i opera a Espanya, Itàlia, França, Holanda i el Regne Unit. Els dos pilars bàsics del seu negoci són les telecomunicacions i la internacionalització.
Per a l'edició d'aquest any, s'han atorgat quatre nous premis reconeixent l'activitat empresarial en diferents aspectes: Digitalitza, Inicia, Innova i Projecta. En aquestes quatre categories, han estat guardonats per ordre: DKV, Luekos Biotech, Bodegas Torres i Starlaba.