La principal patronal del sector d'agències de viatges a Espanya, la Unió Nacional d'Agències de Viatges (Unav) ha advertit que dues de cada tres agències desapareixeran si no es prolonga la vigència dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) flexibles per força major a causa del coronavirus fins al març de 2021. Ara per ara, només estaran vigents fins al setembre, però aquest mes es preveuen negociacions entre el Govern espanyol i els agents socials perquè d'allarguin.
El president d'Unav, José Luis Méndez, ha expressat en un comunicat que el govern espanyol "ha d'entendre" que els ERTO són una mesura excepcional. Incideix que un treballador a partir del sisè mes no pot passar de cobrar el 70% del seu salari al 50% "perquè aquest 50% no dona per viure".
Càrregues elevades
A més, Méndez ha apuntat que "la part empresarial tampoc no pot assumir les càrregues de la Seguretat Social durant un temps tan prolongat". Unav ha recordat que "hi ha un elevat nombre de casos" entre les agències que continuen sense rebre la quota corresponent del salari dels ERTO —alguns des de març i altres des de juny—.
L'entitat —que té més de 500 agències associades— ha qualificat la temporada d'estiu com a "nefasta" per a les agències i per al sector turístic, que ha tingut una caiguda generalitzada per sobre del 70%, tant per les "restriccions imposades a ciutadans amb passaport nacional" com per la situació epidèmica. En aquest context, Unav ha advertit que alguns turoperadors i agències de viatges emissores estudien acollir-se al concurs de creditors per no poder vendre, segons recull Efe.
"D'una banda, la demanda és menor per viatjar per Espanya i, per un altre, hi ha una gran quantitat d'hotels i allotjaments turístics que s'estan veient abocats al tancament", segons ha apuntat Méndez. El president d'Unav ha afegit que les companyies aèries "continuen sense aportar solucions al tema dels bons i reemborsos" i donar facilitats en els canvis.
Així, Méndez ha demanat al Govern espanyol "solucions reals i no únicament declaracions polítiques". "Necessitem que s'utilitzin els fons europeus per salvar una situació mai abans coneguda i poder així mantenir el teixit empresarial de les agències de viatges i els autònoms", ha remarcat.
Fins a 70.000 treballadors del sector a l'atur
El vicepresident executiu de la Confederació Espanyola d'Agències de Viatge (CEAV) ja va apuntar a l'agost que, si no es posen mesures per revertir la situació, uns 5.700 dels 9.500 punts de venda que hi ha a Espanya tancaran, abocant a l'atur prop de 40.000 dels 70.000 treballadors del sector.
I és que, el sector de les agències és el que més dificultats està tenint per reabsorbir els seus treballadors en ERTO. Ja són dos cops els que s'ha emportat el sector, el primer arran de l'estat d'alarma i el segon fruit dels rebrots i les restriccions dels grans països emissors de turistes a Espanya: Regne Unit, Alemanya i França.