Es pot considerar l'energia nuclear o el gas fonts energètiques verdes? Aquesta és la qüestió que fa temps que pesa sobre les taules de Brussel·les. En un primer moment pot semblar una resposta senzilla, ja que el gas i l'energia nuclear generen emissions a l'atmosfera i de residus, respectivament. Però la Comissió Europea va obrir la porta a considerar-les energies verdes afirmant que tenint en compte "l’assessorament científic i l’actual" es considera que hi ha espai perquè tant el gas natural com l’energia nuclear tinguin un paper rellevant per tal de facilitar "la transició cap a un futur basat predominantment en les renovables". És a dir, per considerar-les verdes gairebé per accident, ja que aquestes són necessàries pel projecte de descarbonització de la Unió Europea. La proposta de la Comissió ha aixecat polseguera i aquest dimarts les comissions de Medi Ambient i d'Economia del Parlament Europeu s'han inclinat per rebutjar-la.
Les inversions en centrals d'energia nuclear i de gas no s'han de considerar verdes segons aquestes comissions. Amb 72 vots a favor, 62 en contra i quatre abstencions, aquestes dues comissions van aprovar conjuntament objectar a la redacció actual de les regles de la "taxonomia verda" sobre les plantes d'energia atòmica i les centrals de gas dedicades a la generació elèctrica, recull Efe.
L'anomenada "taxonomia" és un conjunt de classificacions que pretenen orientar les futures inversions comunitàries en la transició ecològica. Això implica que des de Brussel·les hi ha que consideren aquestes dues energies verdes? No, però afirmen que són fonamentals per garantir una transició energètica cap a la descarbonització de l'economia. Argument que no està seduint al Parlament Europeu.
Tot i això, cal tenir en compte que l'opinió de les comissions parlamentàries no reflecteix necessàriament l'orientació que tindrà el vot a la sessió plenària que se celebrarà entre el 4 i el 7 de juliol, on els eurodiputats no podran esmenar el text presentat per la Comissió Europea (acte delegat), sinó només objectar-hi, per a la qual cosa caldria el suport d'almenys la meitat dels escons (353). En aquesta classificació d'energies hi ha països que tenen interessos molts concrets, com França que vol de totes totes que l'energia nuclear es consideri verda.
Espanya en contra
El passat gener, el govern espanyol va reiterar el seu rebuig a la proposta de la Comissió Europea d'incloure l'energia nuclear i la generació per gas natural com a energies verdes en el marc comunitari, alguna cosa que suposaria "un pas enrere" i "un senyal erroni" per als mercats financers. En resposta a l'esborrany de proposta de taxonomia verda de la Comissió, la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va recalcar aquest diumenge que "independentment que puguin continuar escometent-se inversions en l'una o l'altra, considerem que no són energies verdes ni sostenibles".