L'Idescat, l'Institut d'Estadística de Catalunya, ha publicat l'evolució del PIB català el segon trimestre del 2022. Així doncs, el producte interior brut de Catalunya registra una variació interanual del 4,8% al segon trimestre del 2022. En termes intertrimestrals, la variació és de l'1,6%. D'aquesta manera, el PIB del segon trimestre del 2022 està tan sols a poc més d'un punt, un 1,1% en volum per sota del nivell assolit el quart trimestre del 2019, trimestre anterior a l'inici de la pandèmia per la covid. L’avanç del PIB del segon trimestre del 2022 representa el 98,9% respecte del nivell en volum del PIB del quart trimestre del 2019, trimestre anterior a l’inici de la pandèmia. 

variacio

Així doncs, la taxa interanual se situa un punt i mig per sota de la variació de l’economia espanyola i sis dècimes per sobre de la UE-27 en el mateix període. Però la lectura també és que, en termes intertrimestrals, comparant-ho amb el primer trimestre del 2022, la taxa de variació a Catalunya és d’un 1,6%, cinc dècimes superior a l’espanyola (1,1%) i nou dècimes superior a la UE-27 (0,7%).

comparativa idescat ine

Des de l'òptica de la demanda, l'evolució del PIB s'explica principalment per l'augment del 3,2% de la demanda interna, degut sobretot al creixement del 6,2% de la formació bruta de capital. El consum de les llars creix un 2,8% en un context econòmic marcat per l'evolució dels preus de l'energia i l'alimentació. Es constata com, en aquest segon trimestre, s'ha donat un comportament desigual per branques d'activitat. Finalment, el consum de les administracions públiques registra un augment d'un 1,5%. Pel que fa al sector exterior, les exportacions totals a l'estranger presenten una variació interanual d'un 17,8%.

Les exportacions de béns i serveis han crescut un 2,1% i el consum dels estrangers en el territori un 245,7% respecte de l'any anterior. D'altra banda, l'evolució de les importacions també mostra un augment interanual, de l'11,7%. Des de l'òptica de l'oferta, el sector serveis manté una activitat elevada, amb un creixement del 7,0%. Entre les principals branques destaquen les que afecten el comerç, transport i hostaleria (14,1%). La construcció creix a una taxa interanual de l'1,6%. En canvi, el sector industrial mostra una taxa de variació interanual del −2,4% i l'agrari una taxa de variació del −5,7%.

variacio per sectors

Giró destaca l'esforç d'emprenedors i empresaris catalans

L'Idescat conclou que "la Comptabilitat trimestral és congruent amb els corresponents Comptes econòmics anuals de Catalunya" ja que les sèries trimestrals s'han de considerar provisionals, atès que la coherència necessària entre les estimacions anuals i les trimestrals obliga a modificar les estimacions trimestrals, com a mínim mentre les estimacions anuals tinguin caràcter provisional. Les dades, que també reflecteixen la crisi econòmica sobretot si comparem el sector industrial amb el de serveis, també constaten però, la feina feta.

El mateix conseller d'Economia, Jaume Giró, ha subratllat que si la tendència a Catalunya és més positiva que a la resta de l'Estat espanyol, és perquè "l'economia catalana creixerà més que la resta de l'Estat el 2022 i gràcies als emprenedors i empresaris catalans". Ara, caldrà veure l'evolució del darrer trimestre del 2022 on el mateix conseller ja adverteix que amb les previsions actuals pot acabar en el 3,8% o 4% a finals d'any. Les properes dades es publicaran el 4 de novembre.

Previsions a l'eurozona

Si ampliem l'òptica al conjunt de la Unió Europea, la Comissió preveu que s'espera que el creixement mitjà anual del PIB real se situï en el 3,1% el 2022, arribi fins al 0,9% el 2023 i es recuperi fins a l'1,9% el 2024. En comparació amb les projeccions de l'Eurosistema de juny de 2022, les perspectives de creixement del PIB han s'ha revisat a l'alça en 0,3 punts percentuals per al 2022, després de les sorpreses positives del primer semestre de l'any. La inflació continua augmentant a causa de nous xocs importants de l'oferta, que s'estan afectant als preus al consumidor a un ritme més ràpid que en el passat. 

S'espera que la inflació general es mantingui per sobre del 9% durant la resta del 2022 a causa dels preus extremadament elevats de les matèries primeres energètiques i alimentàries, així com les pressions a l'alça de la reobertura de l'economia, l'escassetat de subministrament i els mercats laborals ajustats.  El descens esperat de la inflació d'una mitjana del 8,1% el 2022 al 5,5% el 2023 i al 2,3% el 2024 reflecteix principalment un fort descens de la inflació dels preus de l'energia i els aliments com a conseqüència dels efectes de base negatius i d'un suposat descens dels preus de les matèries primeres, en línia amb els preus de futurs.