Catalunya va créixer un 3,4% del PIB el primer trimestre del 2018 en relació amb el mateix període de l'any passat, segons ha fet públic aquest dijous l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). Tot i que va perdre una dècima respecte el darrer trimestre del 2017, ha consolidat el creixement quatre dècimes per sobre que la mitja espanyola, que creix a un ritme del 3%, i un punt més que la mitjana europea. Així, recalcula una dècima a l'alça l'estimació de creixement que havia fet a l'abril, que era del 3,3%.
Així doncs, l'Idescat manté en el 0,8% la variació del intertrimestral del PIB, és a dir, el creixement econòmic entre gener i març en relació amb els tres mesos anteriors. L'economia catalana està impulsada principalment per la demanda interna, que es recupera parcialment del trimestre anterior i assoleix un avenç del 3,1% interanual. La contribució del saldo exterior és positiva (0,6%) però s'ha reduït respecte el trimestre anterior (1,1%).
Creixement per sobre d'Espanya i d'Europa
El creixement interanual del PIB a Catalunya durant el primer trimestre va ser quatre dècimes superior al conjunt d'Espanya (3%) i un punt superior al de la Unió Europea (2,4%). La taxa intertrimestral catalana, del 0,8%, està una dècima per sobre de la mitjana espanyola (0,7%) i quatre dècimes per sobre de la Unió Europea (0,4%).
Per la seva banda, la demanda interna creix un 3,1% interanual, a un ritme superior al del trimestre anterior (2,7%), i està impulsada per l'increment del consum de les llars (que passa del 2% del trimestre anterior al 3,2%) i el consum de les administracions públiques (que passa del 3,3% al 4%). Les inversions en béns d'equip cada cop creixen menys i en el primer trimestre registren un increment de només un 0,2% -en el primer trimestre del 2017 havien arribat a augmentar un 7,2%-. Per la seva part, les inversions en construcció es mantenen més estables i augmenten un 4,2%.
L'aportació de les exportacions a l'estranger augmenta un 4,4% -menys que el 5,8% del trimestre anterior- i la variació de les importacions és d'un 4,7%. L'Idescat assegura que l'evolució general en el context europeu no ha estat favorable per a les exportacions, ja que la venda de productes a l'estranger ha caigut a la Unió Europea per primer cop en més de cinc anys, amb un -0,3% intertrimestral.
Per sectors
Segons l'institut d'estadística de Catalunya, destaquen les taxes de creixement de la construcció (amb un creixement interanual del 6,2%) i de la indústria (5,2%). Els indicadors de producció industrial mostren les branques de la indústria extractiva (12,5%), la metal·lúrgia (8,0%) i la tèxtil (5,2%) com les més dinàmiques. En canvi, la fabricació de productes farmacèutics (-3%), d'altres productes minerals no metàl·lics (-2,9%) i la indústria alimentària (-0,9%) han contribuït a reduir l'activitat industrial aquest trimestre.
Els serveis registren un augment del 2,8% en part gràcies a les activitats immobiliàries, professionals i altres (3,8%). El creixement de les activitats comercials, de transport i hostaleria, ha estat més moderat (1,8%), en una línia similar a les branques de l'administració pública, educació, sanitat i serveis socials, que assoleixen una taxa de creixement del 2,1% en el primer trimestre.
L'agricultura és l'única branca d'activitat que cau, amb un -2,2%. El quart trimestre del 2017 va minvar un 4,2%; el tercer, un 4,9% i el segon, un 3,5%. En canvi, en els primers tres mesos del 2017 va assolir una taxa positiva del 0,3%.