L'economia catalana ha registrat un creixement intertrimestral del 17,7% entre juliol i setembre —un punt per sobre de la mitjana espanyola—, segons els càlculs de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef). Catalunya es la sisena comunitat on més creix el Producte Interior Brut (PIB), superada només per La Rioja (21,7%), Navarra (20,5%), Aragó (19,8%), el País Valencià (19,7%) i Astúries (18%).
Respecte a l'any anterior, tanmateix, l'economia catalana ha experimentat un descens del 12,6% en el tercer trimestre, segons l'Airef. Es tracta de la tercera caiguda més accentuada de l'Estat, just per sobre de les Illes Balears (-21,3%) i les Illes Canàries (-13,4%).
En el segon trimestre, l'economia catalana es va enfonsar un 21,3% respecte a l'any anterior i un 16,9% respecte als primers tres mesos de l'any, segons l'Idescat. La intensa baixada del Producte Interior Brut (PIB) en el segon trimestre s'explica per l'evolució negativa de la demanda interna (en un 19,7%) en tots els components, excepte el consum de les administracions públiques —que va créixer un 5,3%—.
El repunt en el tercer trimestre es deu, sobretot, a la reactivació de l'economia després de la primera onada del coronavirus, que va venir acompanyada d'estrictes mesures.
Espanya despunta un 16,7% en el tercer trimestre
L'economia espanyola va registrar un creixement del PIB del 16,7% entre juliol i setembre, el seu avenç trimestral més important en la sèrie històrica que maneja l'INE i que arrenca el 1970. En taxa interanual, el PIB del tercer trimestre es va contraure un 8,7%. Tanmateix, la mateixa ministra d'Economia Nadia Calviño va reconèixer recentment que la reactivació econòmica es frenarà en el quart trimestre com a conseqüència de les noves restriccions enfocades a parar l'expansió del virus.
Les dades trimestrals estatals mostren una pujada històrica del consum de les llars del 20,7%, en contrast amb la caiguda, també històrica, que va registrar aquest indicador en el segon trimestre (-20,4%). Per la seva part, la despesa pública va augmentar entre juliol i setembre un 1,1%, vuit dècimes més que en el segon trimestre, mentre que la despesa en consum de les institucions sense finalitats de lucre i al servei de les llars va retrocedir un 0,4%, davant l'augment del 0,2% del trimestre previ.