L'economia catalana ha tancat el 2016 amb un nou màxim històric gràcies a un creixement del 3,5% del PIB. O el que és el mateix, s'ha enfilat fins els 223.629 milions, el que suposa set mil milions més que el valor màxim de la sèrie històrica fins ara registrat el 2008. Aquesta és una de les principals conclusions de l'Informe anual de l'economia catalana durant el 2016.
Després d'haver crescut un 3,5% en els últims dos anys i a l'espera de revisar a l'alça la previsió del 2,9% per aquest 2017, milloren tots els sectors de l'economia. "La crisi ha estat devastadora però la nostra economia ha estat capaç de trobar un camí de creixement sostenible, diversificat i robust", ha assegurat el vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, durant la presentació. De moment, les previsions de 2017 i 2018 apunten a la fita històrica de 232.000 i 240.000 milions de PIB, respectivament.
Aquest dinamisme de l'activitat econòmica també el reflecteix el mercat de treball tot i que el volum d'ocupació continua sent un 10,9% inferior al del 2007 i això suposa 438.000 llocs de treball menys. A més, l'ocupació que es crea és majoritàriament de caràcter temporal i encara hi ha dificultats per reduir l'atur juvenil o de llarga durada en un context de moderació salarial. I és que malgrat la bona fotografia econòmica i algunes millores en el mercat laboral, Junqueras té clar que l'ocupació és "una de les assignatures pendents".
Els rècords
Catalunya mira cada vegada més a l'exterior. El seu superàvit comercial ha arribat als 27.000 milions el 2016, el que suposa el 12,1% del PIB convertint-se així en el tercer més elevat entre els països de la UE. Destaca especialment el creixement de les exportacions d'alt contingut tecnològic, que el 2016 va créixer un 8,9%. Alimentació, motor i indústria química, al capdavant. L'obertura a l'exterior també queda reflectida en la destinació de les exportacions de béns: el 37,4% va a Espanya i el 62,6% a l'estranger.
Una altra de les dades que millor reflecteix la confiança internacional en l'economia catalana és el rècord històric en captació d'inversió estrangera que ha superat 5.052 milions i això suposa un 2,3% més que el 2015. Per això, Junqueras ha etzibat que "no hi ha fuita d'empreses a Catalunya sinó tot el contrari." I el secretari d'Economia, Pere Aragonès, encara hi ha afegit: "Si el procés afectés la inversió, tindria una correlació positiva."
En aquesta mateixa línia, la directora general d'Anàlisi Econòmic, Natàlia Mas, ha recordat que Catalunya és la quarta regió d'Europa amb més inversió estrangera directa. Només la superen Londres, Escòcia i Moscou. A més, en el primer semestre d'aquest 2017, ja s'han creat al voltant d'11.000 societats mercantils a Catalunya, el que suposa el 20,4% del conjunt d'Espanya.
Eficiència i equitat
"Catalunya és un país eficient que treballa bé els recursos que té. Obté molt més producte amb els mateixos factors", ha reivindicat Aragonès. I és que la productivitat de l'economia catalana ha augmentat fins a contribuir 1,4 punts al PIB català durant el 2016. Malgrat que aquesta tendència positiva es produeix des del 2010, Mas ha insistit en no caure en la autocomplaença: "Encara hi ha molt per fer en la productivitat d'aquest país."
A l'espera que la productivitat vagi lligada amb una millora dels salaris, Aragonès s'ha mostrat esperançat en poder afegir equitatiu a la llista d'adjectius de l'economia catalana: sostenible, diversificat, robust i eficient.
Per últim, tots tres han remarcat el bon ritme de reducció del dèficit català d'acord amb els objectius pactats amb la Unió Europea (UE) alhora que no han dubtat en denunciar el marc d'infrafinançament, desequilibri i manca d'inversió del govern espanyol a Catalunya.
En definitiva, una fotografia positiva de l'economia catalana abanderada pel creixement, la internacionalització i la innovació amb marge de millora tant intern com extern.