L'economia catalana tancarà el 2016 amb un creixement del 3,5%, sis dècimes per sobre de l'última previsió anunciada al juliol passat, i preveu un augment del 2,5% pel 2017, segons les estimacions de l'últim informe del BBVA Research. Una millora en les previsions que es deu principalment a l'impuls de la demanda interna (en especial, del consum de les famílies) així com també la política d'expansió de la despesa pública i el dinamisme del sector turístic.
En aquest sentit, el cap d'anàlisi macroeconòmic de l'entitat, Rafael Domènech, ha avançat que l'economia catalana no només acumularà quatre anys consecutius a l'alça sinó que aquesta vegada, a més, creixerà per sobre de l'economia mundial per primer cop des del 2000, any en què va esclatar la crisi de les empreses tecnològiques. Alhora, també ha explicat que s'estima que al llarg d'aquests dos anys, es creïn 210.000 llocs de treball i que la taxa d'atur es situï en un 12,3% a finals de 2017, sis punts percentuals per sobre dels nivells previs a la crisi.
Precisament de cara a l'any entrant, l'economia catalana creixerà menys per l'efecte de riscos com el Brèxit, les pitjors perspectives a escala global, la moderació de al política fiscal o la incertesa sobre al política econòmica. Ara bé, en la mateixa mesura que ha passat amb les previsions de juliol, no es descarta que el pas del temps aclareixi les incerteses estatals i internacionals del 2017 i que per tant, el PIB català arribi a créixer fins a quatre dècimes més, al voltant del 3%. "Tot el que es pugui fer per reduir incerteses i desequilibris contribuirà positivament. Fent bé les coses podríem repetir registres de creixement del 2015 i 2016", ha afegit just abans d'anticipar una política de contenció fiscal per part del Govern i del govern espanyol.
Incomplir el dèficit
Pel que fa a l'objectiu de dèficit establert del 0,6% pel 2017, l'informe del BBVA Research ha apuntat que s'arribarà almenys al 0,9%. Una xifra que implica una acumulació més gran de deute a les administracions públiques.
Segons Domènech, "ens preocupa que el nivell de deute encara no ha flexionat prou quan veiem que hi ha indicis de nou cicle de pujada de tipus d'interès, cosa que suposarà més càrrega financera en els pressupostos públics per atendre els deutes."
D'altra banda, també ha remarcat l'augment de la dimensió de les empreses, la diversificació i la digitalització com aspectes claus per a la millora del mercat laboral. S'espera que a finals de 2017, Catalunya hagi recuperat la meitat de l'ocupació perduda durant la crisi malgrat l'alta temporalitat. I de l'encara complexa realitat de l'atur on "encara hi ha feina per fer" a la recuperació d'altres paràmetres macroeconòmics com per exemple, el nivell de renda per càpita que es situarà dos punts per sobre de la de 2007.
Un turisme "esgotat"
En línia amb els resultats de l'estudi, Domènech ha explicat també que l'efecte geopolític dels països conflictius que han desviat el turisme a Catalunya s'ha "esgotat". Més concretament, ha fet referència a atemptats a països com Tunísia, Turquia, Egipte i el nord d'Africa que s'ha traduït en un 30% del creixement del turisme a Catalunya.
Tot i que es mantindran les taxes turístiques actuals, es preveu que ja no hi hagi més creixement d'aquest tipus de turisme. Tant el turisme com l'arribada d'inversions estrangeres procedents del Regne Unit evidencien l'esgotament dels vents de cua que fins ara havien impulsat tan fortament l'economia catalana.
En definitiva i malgrat tots els malgrats, l'economia catalana segueix creixent i aquesta vegada amb l'afegit de fer-ho per sobre de l'economia mundial. Una fita de 15 anys.